2018. június 19., kedd
Gyárfás

Egyéb

Rick Yancey: Az ötödik hullám 1–2.

az-otodik-hullamHa valaki szereti a dísztópiát, azaz azokat a történeteket, amelyek sötét jövőt jósolnak, érdemes ezt a könyvet választania. Olyan, mintha a szerző fogta volna az elmúlt években népszerű könyveket, filmeket (Alkonyat, Éhezők viadala, A beavatott stb.) és összegyúrt volna belőle egy bestsellert, főhősöknek pedig tiniket választott.

A mostani trendeknek megfelelően ez is azonnal trilógia lett, a befejező rész pedig idén kerül majd a könyvesboltokba. Az első könyvet nehezen lehet letenni, hisz még egy antiutópiában is meglepő, ha az érkező idegenek a lakosság 98 százalékát kiirtják. A támadás hullámokban érkezett, a gigacunami elpusztította a tengerparti városokat, a vírus a lakosság nagy részét, és érkezik majd a minden képzeletet felülmúló ötödik hullám is.


A második könyv már sokkal vontatottabb, az sem biztos, hogy százszázalékosan élvezi az, aki nem olvasta az előzményeket. Vannak nagyon jó, elgondolkodtató megoldások, ugyanakkor kínos részek is, leginkább azért, mert szinte csak tinikarakterek vannak, akik sokszor fárasztóak, hiteltelenek. Az ebből készült film talán pont ezért nem működött és joggal cincálták darabokra a kritikusok.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.

 • Táborozást nyertek a betűfalók

  Táborozást nyertek a betűfalók

  Június elején tartották a Hahó, könyvtár(s)ak! című megyei olvasásnépszerűsítő játék szóbeli döntőjét, ahol kiderült, ki vehet részt a teljesen ingyenes, színes programokkal teli egyhetes táborban.