EUR: 307,34 Ft
CHF: 282,01 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Külföld

Schäuble: nem lenne értelme a Brexitnek

A német pénzügyminiszter szerint nem lenne értelme a Brexitnek, vagyis Nagy-Britannia távozásának az Európai Unióból, ha az ország továbbra is részese akar maradni az EU egységes belső piacának.

Wolfgang Schäuble a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában határozott nemmel válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy Brexit esetén Nagy-Britannia hozzáférhetne-e az unió belső piacához úgy, hogy nem fizet be többé az EU költségvetésébe, és nem tekinti magára nézve kötelezőnek az unión belüli szabad mozgás elvét.

Schäuble szerint egy ország “vagy tagja az egységes piacnak, vagy nem”, köztes megoldás nincs. Vannak olyan nem EU-tag európai országok, amelyek részesei az egységes piacnak, de ezek is fizetnek az EU-költségvetésbe, és el kell fogadniuk a szabad mozgás elvét, anélkül, hogy részt vennének a döntéshozatalban.

“Nem igazán értem, hogy az Egyesült Királyság miért akarna úgy az egységes piac tagja maradni, hogy nincs befolyása a döntésekre” – fogalmazott a német kormánypárti politikus.

Schäuble szerint ha a brit EU-tagságról júniusra kitűzött népszavazás eredményeként Nagy-Britannia távozik az EU-ból, akkor nem lenne tagja tovább az unió belső piacának sem, hacsak nem jut olyan megállapodásra Brüsszellel, hogy más, nem EU-tag országokhoz hasonlóan részese marad az egységes piacnak az EU-n kívülről. Ebben az esetben azonban továbbra is el kellene fogadnia az emberek szabad mozgásának elvét, és be kellene fizetnie az EU költségvetésébe.

Ennek nem igazán lenne értelme – mondta a német pénzügyminiszter, hangsúlyozva azt a meggyőződését, hogy a brit választók “a józan észre alapozva” hozzák meg döntésüket.

Ha a népszavazáson mégis negatív döntés születik, a többi EU-tagállam “akkor sem követne el öngyilkosságot”, hanem az adott helyzetben elérhető legjobb megoldásért harcolna. Ez azonban hosszú évekig tartó, igen nehéz tárgyalássorozatot igényelne, és olyan bizonytalanságot teremtene, amely “méregként hatna” a brit gazdaságra, az európai kontinensre és a világgazdaságra egyaránt – fogalmazott Schäuble a vasárnapi BBC-interjúban.

Hozzátette: jobb az ilyen katasztrófákat elkerülni, semmint a katasztrófa után gondolkodni azon, hogy miképp lehetne a következményekből kilábalni.

A konzervatív párti brit kormány – miután a múlt havi EU-csúcson egyezség született a London által igényelt uniós szabályozási reformokról – június 23-ára népszavazást írt ki Nagy-Britannia EU-tagságának sorsáról.

A kabinet hivatalos ajánlása az, hogy Nagy-Britannia maradjon a megreformált EU tagja.

A brit kormány és a kormányzó Konzervatív Párt azonban ennek ellenére megosztott a kérdésben. A kabinet több tagja is jelezte, hogy a Brexit mellett kíván kampányolni, és a hivatalos kormányzati állásponttal ellentétben arra szavaz a júniusi népszavazáson, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Csatlakozott a kilépést pártoló táborhoz Boris Johnson, London polgármestere, a Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb politikusa is, akit a brit sajtó egyöntetűen a 2020-ban esedékes következő parlamenti választásokon már nem induló David Cameron miniszterelnök legesélyesebb utódjelöltjei között tart számon.

A vasárnapi BBC-műsorban Schäuble után Johnson is megszólalt. Kijelentette: azért csatlakozott a Brexit-táborhoz, mert meggyőződése szerint az lenne a kockázatos opció, ha Nagy-Britannia az EU tagja maradna, mivel az unió – az euró megőrzése érdekében – épp most fejlődik egyre centralizáltabb, mind föderalistább képződménnyé.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Kérdéses, hogy a New York-i CEU hogyan tud Magyarországon a felsőoktatási tanulmányokkal kapcsolatban dokumentumokat kiállítani akkor, amikor azt Philadelphiában akkreditálták, és alapító okiratában a budapesti egyetem címe szerepel, az amerikai metropoliszra pedig csak hivatkoznak – teszi fel a kérdést a Magyar Idők.

 • Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Moszkvában őrizetbe vették az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet négy tagját, akik merényletekre készültek az orosz főváros közlekedési hálózatának objektumai ellen – közölte csütörtökön a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

 • Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy orosz újságírót egy szibériai kisvárosban, a helyi hatóságok csütörtöki közlése szerint az illetőt munkájával kapcsolatban ölhették meg, de egyelőre nem tudják, hogy milyen indítékkal.