EUR: 307,86 Ft
CHF: 265,44 Ft
2017. október 22., vasárnap
Előd

Belföld

Simicskó: megőrizzük Magyarország biztonságát

Bármilyen veszély érkezzen is, megőrizzük Magyarország biztonságát – mondta Simicskó István csütörtökön Baján, a Mészáros Lázárra, az első független magyar kormány hadügyminiszterére emlékező ünnepségen.

A honvédelmi miniszter a Déri Frigyes sétányon álló Mészáros-szobornál mintegy kétszáz megemlékező előtt mondott beszédében kijelentette: “biztonsági, katonai értelemben is megteremtjük annak a feltételeit, hogy gyermekeink, unokáink magyar földön élhessenek”.

Hangoztatta: ma nem a cári és az osztrák hadsereg ellen kell küzdeni, hanem más, új típusú kihívásokkal szembesülni, és ebben a Magyar Honvédségnek is szerepet kell vállalnia.

A Mészáros Lázár hamvai hazahozatalának 25. évfordulója alkalmából rendezett eseményen a tárca vezetője kiemelte: a bajai születésű honvéd altábornagy ma is példakép. Hadtudós, kiváló ember volt, aki küzdött a szabadságért. Ő és nemzedéke képes volt arra, hogy felismerje korának bajait, és arra is, hogy bátran cselekedjen – mondta.

Ez egyben a mai korunk felelőssége is: a nemzedékek nem maguktól lesznek nagyok, helyzet kell hozzá, és azt fel kell ismerni – folytatta. A gyermekeinket olyan szellemben kell nevelni, hogy erre képesek legyenek, és értékvédő és értéképítő munkát végezzenek, amikor megköveteli a haza – tette hozzá.

“Azt szeretném, hogy ez a föld magyar föld legyen mindig is. E földben sok-sok magyar ember vére folyt el a szabadságunkért, és nem szeretnénk, ha mások élnének ezen a 93 ezer négyzetkilométeren” – jelentette ki a miniszter.

A szobrot, amelyet a Batthyány-kormány hadügyminisztere egykori házának kertje helyén emeltek 2015-ben, Simicskó István és Orosz Zoltán altábornagy, a vezérkari főnök helyettese, Zsigó Róbert (Fidesz) Baja országgyűlési képviselője, valamint Fercsák Róbert (Fidesz-KDNP), a város polgármestere koszorúzta meg. Elhelyezte koszorúját több honvédségi és civil szervezet is.

Az ünnepség előtt Mészáros Lázár emlékére a bajai Szent Rókus-kápolnában Binszki József, a bajai belvárosi plébánia plébánosa mondott misét, majd megkoszorúzták a honvéd altábornagy síremlékét a kápolna falán. Az épület sírkamrája, ahol a történelmi személyiség hamvait elhelyezték, csütörtökön egész nap nyitva áll a látogatók előtt.

A város szülöttére, akinek hamvait 1991-ben szállították haza Angliából, konferenciával is emlékeznek Baján, a tanácskozáson Mészáros hadügyminiszteri tevékenységéről, hadtudományi munkásságáról, helyi emlékezetéről hangzanak el előadások.

Kapcsolódó Cikkek

 • A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos, a jóban és a küzdelemben is egyaránt osztozunk, hogy a megpróbáltatásokból végül megerősödve kerüljünk ki – emelte ki Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára Tallinnban, az 1956-os forradalom évfordulójára rendezett megemlékezésen a tárca vasárnapi közleménye szerint.

 • Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Megdöbbentőnek és botrányosnak tartja a Fidesz a szocialista Szanyi Tibor megnyilvánulását; az MSZP európai parlamenti képviselője ” ‘Ünnephez’ közeledvén” felvezetéssel a közösségi oldalán tett közzé egy fényképet, amely egy, a Köztársaság téri pártszékház ostromakor megkínzott és lábánál fellógatott embert ábrázol.

 • Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  A körülmények változnak, de az igazi értékek állandóak, és ezek szükségesek a sikerhez és megbecsüléshez minden nemzet, így a magyarság számára a harmadik évezred elején is – mondta Trócsányi László igazságügy-miniszter az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Műegyetemi emlékműnél tartott ünnepségen vasárnap.