EUR: 307,21 Ft
CHF: 281,55 Ft
2017. május 25., csütörtök
Orbán

Egyéb XIV.kerület

Sok-sok martenicát!

Zuglói Bolgár Önkormányzat Elnök: Tyütyünkova Mónika Elnök-helyettes: Tyutyunkov Marina ( Fotó: Sáfár Tibor)

Tyutyunkova Mónika (balról) és Tyutyunkova Marina a bolgár szokásokról mesélt. Marina kezén jól láthatók a barátoktól kapott martenicák
(Fotó: Sáfár Tibor)

Szalaggal űzik el a telet és örülnek a hangyáknak a bolgárok ilyenkor tavasszal. De nem csak Bulgáriában! Ezt a hagyományt a zuglói bolgárok is tartják, szorgosan osztogatják a martenicát, a Lokál munkatársának is jutott egy.

– Bulgáriában március elején mindenki martenicát ajándékoz a szeretteinek, barátainak, szomszédainak és azoknak, akiket közel érez magához – magyarázta Tyutyunkova Mónika, a Zuglói Bolgár Önkormányzat elnöke, miközben kollégáink kezére kötötte a piros-fehér szalagot. Fontos, hogy csak ajándékba lehet kapni, senki nem vesz magának martenicát. A fehér a hosszú élet, a piros pedig az egészség, a nőiség és az erő szimbóluma. – Ez egy pogány hagyomány, ilyenkor Baba Marta jóindulatát kérjük, hogy gyorsabban véget érjen a tél és beköszöntsön a bőség.

– Addig kell viselni, amíg egy visszatérő költöző madarat, gólyát vagy fecskét látunk – vette át a szót helyettese az önkormányzatban, Tyutyunkova Marina. – Ekkor egy virágzó gyümölcsfára kötjük a martenicát, hogy szépek és egészségesek legyünk, vagy egy kő alá rejtjük, és ha kilenc nap múlva hangyákat találunk ott, akkor gazdag évünk lesz.

A március az egyetlen női hónap, ekkor érkezik Baba Marta, a szeszélyes öregasszony, aki az élet kezdetének a megteremtője. Vele köszönt be a tavasz. A Lipták Villa egyik fáját tavaly tavasszal is beborították a martenicák, hiszen ez az ünnep nem új keletű kerületünkben.

– A kerületnek a bolgárkertészek révén régóta van már „kapcsolata” Bulgáriával. A zuglói Bolgárkertész utca is emléket állít a mai Zugló területén működő bolgár zöldségtermesztőknek – magyarázta Harrach Péter a kötődést, aki öt évvel ezelőtt képviselőként aktívan részt vett abban, hogy a bolgár Veliko Tarnovo legyen a testvérvárosunk. A kapcsolat azóta is élő, legközelebb egy március végi nemzeti ünnepre utaznak ki vendégségbe honatyáink. Harrach Péter azt is elárulta, hogy édesapja gyakran mesél az egykor a Rákos-patak mentén forgó bolgárkerekekről. Tyutyunkova Mónika nevetve tette hozzá, hogy ezt az öntözőberendezést csak itt nevezik bolgárkeréknek.

Bolgárkertész szobor Bosnyák tér ( Fotó_ Sáfár Tibor)

A Bosnyák téren a Bolgárkertész-szobor és ivókút arról tanúskodik, hogy a bolgár–magyar barátság Zuglóban régi tradíció
(Fotó: Sáfár Tibor)

A Zöldségvarázslók

A hetvenes évek végéig a bolgárkertész családok  meghatározó alakjai voltak a nagyvárosok piacainak is. A legjelentősebb bolgárkertészetek a Csepel-szigeten, Halásztelken, Zuglóban működtek. Megbecsült polgárai voltak a  társadalomnak, a magyar parasztság tőlük tanulta meg a trágyafűtésű melegágyas palántázást, erre a technológiára épült az üvegházas és fóliasátras zöldségtermesztés. Nekik köszönhetjük a paradicsom és a paprika elterjedését, amelyek korábban egzotikumok voltak, mert csak magról termesztették és csak a főúri asztalokra kerülhettek. A bolgár előneveléses palántázásnak köszönhetően tömegtermékek lettek és a polgári családokhoz is eljutottak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.