2017. december 17., vasárnap
Lázár, Olimpia

Egyéb XI.kerület

Sudár Annamária: Arany a magyar irodalom középpontja

A kerületben élő Sudár Annamária előadóművész különleges Arany János-esttel tisztelgett a mester előtt, születésének 199. évfordulóján. A Mindannyiunk atyja – Arany János tanár úr című est előtt a Vojnovich-Huszár Villában elhangzott: Sudár Annamária már a jövő évi Arany-emlékévre készül, amelyről a napokban dönt az országgyűlés is.

Sudár Annamária a kerületben nőtt fel, a Villányi úti (akkori) József Attila Gimnáziumban érettségizett, majd ugyanitt tanított is, de már a ciszterci rendhez visszakerült Szent Imre Gimnáziumban.


Sudi címlap22

Sudár Annamária és Arany János lenyűgözte a közönséget

– Kamaszkoromban sokan mondták, hogy balladamondó alkat vagyok, s voltak is korai sikereim Arany-balladákkal. Néhány éve a Toldi estéjéből készítettem estet, amelyben partnerem Heinczinger Mika, a Misztrál egyik tagja volt. Ez a másik, a Mindannyiunk atyja – Arany János tanár úr című önálló est voltaképpen rendhagyó magyaróraként született. Szerettem volna megmutatni azt, amit sokan tudunk, hogy Arany János a magyar irodalom középpontja. Így ebben a műsorban az Arany-versek mellett számos idézet hangzik el többek között Buda Ferenc, Esterházy Péter, Faludy György, Kányádi Sándor, Kosztolányi Dezső, Márai Sándor, Nagy László, Orbán Ottó és Pilinszky János tollából.

Sudi kifelé22

Sudár Annamáriát balladamondó alkatnak tartják

Horváth István, az est egyik vendége megosztotta élményét a Facebookon.


„Ha egy ilyen helyen körülnézünk, mint az előadás helyszíne, a tárgyi világot szemlélve jó érzéssel tölt el, hogy minden rendben van. Az előadóest után pedig egészen más töltött el: föl sem merült bennem, hogy másként is lehetne, mint ahogy elhangzott. Ez egy egészen más minőség. Magaslat, ahová csak ritkán jutunk. Ezzel most elleszek egy darabig… Köszönet érte.”

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.