EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 27., szombat
Hella

Egyéb XIV.kerület

Százötven éves a Bethesda

Korabeli grafika a Németajkú Református Egyházközség által 1866-ban alapított Bethesda Kórházról

Korabeli grafika a Német ajkú Református Egyházközség által 1866-ban alapított Bethesda Kórházról

A Bethesda Gyermekkórház megnyitásának 150 éves évfordulója kiváló alkalom arra, hogy az érdeklődők megismerjék a neves intézmény múltját. Helytörténészünk, Millisits Máté a református.hu-n többrészes cikksorozatban meséli el a Bethesda történetét.

− A rendszerváltás idején nyílt lehetőség arra, hogy a Magyarországi Református Egyház visszaigényelje az egykori Bethesda épületegyüttesét − mesélte Millisits Máté.

− Az 1990-ben elkezdődött tárgyalások eredményeként az egyházi kórház 1992. július 1-jén indulhatott újra, fenntartva az államosítás után kialakult gyermekkórházi profilt. Ekkor nevezték ki főigazgatónak Dizseri Tamás (1949−2003) gyermekorvost, aki sokat tett az országos gyermekellátó rendszer javításáért.

Dizseri Tamás halála után Velkey György korábbi orvos-igazgató vette át az intézmény irányítását. Az elmúlt egy évtizedben számos fejlesztés valósult meg. Az országos hatókörrel működő égéssebészeti osztály mellett szinte az összes osztályt felújították, beleértve az Ilka utcai épületegyüttest.

2013-ban az egykori Kobrák-villa épületében kapott helyet a Bethesda és a Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény közös korai fejlesztőrészlege, a mellette lévő „kistestvérház” épületében pedig az Anyák házát nyitották meg, kiterjesztve az eddigi gyógyító szolgálat határait. Zugló Önkormányzata jelentős összegű támogatásával egyszerre kívánja a kerület legrégebbi épületét megmenteni és hozzájárulni a jubileum méltó megünnepléséhez. Ebben a szellemben valósult meg 2016 januárjában, a Stefánia Palotában a Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely nagy érdeklődéssel kísért, A Bethesda Kórház 150 éve című kiállítása. A tárlat a Dizseri-díj átadásához kapcsolódóan 2016. február 27-től április elejéig előzetes bejelentkezés alapján megtekinthető a Német ajkú Református Egyházközség Hold utcai templomában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.