2018. január 21., vasárnap
Ágnes

Külföld

Szex, verekedés, intrikák – így zajlik az amerikai választás

Egyre jobban eldurvul a republikánus elnökjelöltségért folytatott küzdelem az Egyesült Államokban. Miközben Ted Cruzt többszörös hűtlenséggel vádolták meg, Donald Trump volt feleségének meztelen képei is kampányelemmé váltak, ráadásul a milliárdosnak nemcsak a pártelittel kell megküzdenie, gyűlései is egyre gyakrabban fulladnak botrányba, hiszen támogatói és ellenzői akár fizikailag is képesek összecsapni.

Chicago, 2016. március 12. Széttépett plakátot mutat fel egy Trump-ellenes tüntető a Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump amerikai üzletember tervezett kampánygyűlésének helyszínén, az Illinois-i Egyetem chicagói részlegében 2016. március 11-én. Végül Trump lemondta a rendezvényt, mert támogatói és ellenzői összetűztek. (MTI/AP/Charles Rex Arbogast)

Chicago, 2016. március 12.
Széttépett plakátot mutat fel egy Trump-ellenes tüntető a Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump amerikai üzletember tervezett kampánygyűlésének helyszínén, az Illinois-i Egyetem chicagói részlegében 2016. március 11-én. Végül Trump lemondta a rendezvényt, mert támogatói és ellenzői összetűztek. (MTI/AP/Charles Rex Arbogast)

 

Utah amerikai szövetségi állam jelölőgyűlésre készülődő szavazói különös és szinte sokkoló kampányplakátra figyelhettek fel: a fotón Donald Trump egykori modell neje látható meztelenül, egy tizenhat évvel ezelőtti újságcímlapon. Mellette ez a felirat: „Találkozz Melania Trumppal, a következő First Ladyvel! Vagy szavazhatsz Ted Cruzra.”


Nehéz megmondani, hogy az üzenet mennyire működött, mert bár Cruz megnyerte az ottani választást, de győzelme Utahban előtte sem volt igazán kérdéses. A texasi szenátor bizonyára nem volt elragadtatva, amikor a „fagyi visszanyalt” és egy amerikai bulvárlap arról kezdett cikkezni, hogy a család fontosságát hirdető Cruz éveken át többször is megcsalta a feleségét. A Trump-kampánystáb tagadta, hogy bármi közük lenne a publikációkhoz, de nem lenne meglepő, ha mégis ők állnának a szivárogtatás mögött.

Az biztos, hogy leginkább a milliárdosnak áll érdekében, hogy ellenfeleit ellehetetlenítse, hiszen a rajta kívül még versenyben lévő két politikus – Cruz mellett az ohiói John Kasich van még talpon – egyikének sincs reális esélye, hogy megszerezze az elnökjelöltséghez szükséges küldöttszavazatokat. Trumpnak viszont nemhogy esélye van, de a legfrissebb hírek alapján szinte muszáj lenne eljutnia a bűvös 1237-es határig.


A republikánusok elnökjelölt-választási rendszere meglehetősen bonyolult, ezért nagyon röviden a lényeg: ha valaki össze tudja szedni a szükséges mennyiségű jelöltet, akkor viszonylag egyértelmű a helyzet, ő lesz a konzervatívok jelöltje. Ha ez senkinek sem sikerülne, akkor a jelölőkongresszuson több körben választják ki a delegáltak, hogy ki induljon az elnöki versenyben. És amíg az első választási körben kötelező az állami szavazásnak megfelelően voksolni, addig az államok többsége a következő körökben már engedélyezi a delegáltjainak, hogy arra szavazzanak, akire csak akarnak.

Detroit, 2016. március 4. Donald Trump üzletember (b) és Ted Cruz texasi szenátor a Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó politikusok televíziós vitájában Detroitban 2016. március 3-án. Michigan államban március 8-án tartanak előválasztást. (MTI/AP/Paul Sancya)

Donald Trump üzletember (balra) és Ted Cruz texasi szenátor a Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó politikusok televíziós vitájában Detroitban. (MTI/AP/Paul Sancya)

 

Az elsőre igazságtalannak tűnő szabálynak gyakorlati oka van, hiszen ha folyamatosan kötelező lenne ugyanúgy szavazni, akkor egy döntetlen közeli helyzetben lehetetlen lenne jelöltet választani. Ez a változat viszont rémálom Trumpnak és csapatának. Az üzletember kampánya a szókimondás mellett nagyrészt abból áll, hogy a jelenlegi elitet szidja, amivel a párton belül számos ellenséget szerzett magának, pedig a delegáltakat pont a párt helyi prominensei közül választják majd ki és egyáltalán nem mindegy, hogy személyesen hogyan viszonyulnak a milliárdoshoz. Ráadásul a politikai kapcsolatok terén Ted Cruz sokkal erősebb, és egyre több államból hallani olyat, hogy a texasi szenátor már nem is a győzelemért kampányol, hanem hogy egy esetleges második körös szavazáson maga mellé tudja állítani a jelölésről döntők többségét.

A hátralévő államok közül háromban lehet komoly delegáltmennyiséget gyűjteni, Trumpnak valószínűleg New Yorkban, Kaliforniában és Pennsylvaniában is győznie kellene, hogy automatikusan ő legyen a jelölt. New York egyértelműen Trumpra szavaz majd, de a két másik államban már sokkal szorosabb a verseny. A szókimondó milliárdos vezet ugyan, de a korábbi hatalmas előnye az április 26-án választó Pennsylvaniában három, míg az utolsóként, júniusban szavazó Kaliforniában mindössze egy százalékpontra olvadt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.