2018. január 21., vasárnap
Ágnes

Külföld

Több tonna havat hoztak, hogy elindulhasson a kutyaszánverseny

Az enyhe tél miatt hét tehervagonnyi havat kellett szállítani az alaszkai Anchorage-ba, hogy útjára indulhasson a világ legkeményebb kutyaszánversenye, az Iditarod.

A verseny 43 éves történetében még soha nem soha nem fordult elő, hogy Anchorage utcáit távoli vidékekről hozott hóval kelljen beborítani, és bár a hét végén egy kissé havazott a térségben, a szervezőknek mintegy öt kilométerrel le kellett rövidíteniük az anchorage-i bemutatkozó, felvezető szakaszt a hóhiány miatt.


“Sajnos nagyon enyhe az idő és több havat nem lehetett ideszállítani” – nyilatkozta Stan Hooley, az Iditarod rendezője.

Az ember és állat számára egyaránt nagy kihívást jelentő 1600 kilométeres versenyre idén 85-en neveztek szerte a világból, köztük hét egykori bajnok. A külföldiek többsége Norvégiából érkezett, de elindult a megpróbáltatáson az a 49 éves angol nő, Kim Franklin is, aki 2008-ban már megpróbálta átszelni Alaszkát, ám kénytelen volt feladni a küzdelmet.


A kutyaszánok vasárnap indultak az Anchorage-tól mintegy 130 kilométerre északra fekvő Willow-ból és körülbelül kilenc napra lesz szükségük ahhoz, hogy a Bering-tenger partján lévő Nome-ba érjenek. A szervezők szerint Willow után már jóval kedvezőbbek lesznek a terepviszonyok, bár az Iditarod honlapja szerint idén a magas hőmérséklet nagy szerepet fog játszani a verseny kimenetelében. Az egyes szakaszok után ugyanis a kutyák nem fogják tudni lehűteni magukat a hóban úgy, ahogy megszokták. A hóhiány már az elmúlt két évben is megkeserítette a versenyzők és a kutyák életét.

Az elmúlt négy évben három versenyt megnyerő Dallas Seaway szerint nagy sok jó csapat indult idén, és ezért nagyon sok versenyzőnek van esélye nyerni.

A kétszeres korábbi bajnok, az 58 éves norvég tűzoltó, Robert Sorlie valószínűleg idén indul utoljára az Iditarodon kora és a versennyel kapcsolatos magas költségek miatt.

Dee Dee Jonrowe-t, aki idén már 34-edszer vágott neki a távnak, az Iditarodok nagy túlélőjének tartják: a nő túlélt egy súlyos autóbalesetet, megbirkózott rákbetegségével, fagyási és számos más versenysérülésével. Néhány hónapja az alaszkai erdőtüzek következtében leégett willow-i otthona és a kennel, ahol szánhúzó kutyáit tartotta.

“Ez a legkeményebb évem, amit átéltem, valóban a legkeményebb. Mindenem elveszett. Nagyon sokat sírtam az elmúlt évben” – nyilatkozta a willow-i indulás előtt.

Willow az alaszkai szánhúzó közösség központja. Több mint ezer szánhúzó kutyát kellett kimenekíteni az erdőtüzek miatt, amelyek több mint hétezer hektárnyi erdőt és 50 épületet pusztítottak el.

Az Iditarod versenyt egy 1925-ös mentőakció emlékére rendezik meg: annak idején egymást váltó kutyaszánokkal juttattak el sietve diftéria elleni oltóanyagot Nome-ba, hogy megmentsék az őslakosok gyermekeit.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.