EUR: 307,56 Ft
CHF: 265,13 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Életmód

Tökéletes húsvéti sonka, négy lépésben

húsvéti sonka reggeli - pixabayEgész évben fenjük rá a fogunkat, esszük is vagy 3-4 napig, ezért a húsvéti sonkának igazán tökéletesnek kell lennie. Íme a Lokál 4 +1 pontja a sonkafőzéshez. Ha ezeket követi, mindenki dicsérni fogja a sonkáját.

Higgyék el, még a hosszan füstölt, érlelt parasztsonkának sem árt egy kis ízesítés főzés közben! Az összes többinek pedig szinte kötelező. Lássuk hát a sonkafőzést lépésről lépésre.

 1. Mérjük le, majd áztassuk be a sonkát előző este. Másnap a főzés megkezdése előtt öntsük le ezt a vizet.
 2. Öntsük fel a sonkát annyi vízzel, hogy ellepje. Tegyünk a főzővízbe 2 vöröshagymát (nem kell megpucolni), 4-5 gerezd fokhagymát, egy fél evőkanál egész borsot, 2-3 babérlevelet, 2 dl száraz fehérbort, egy evőkanál mustárt és egy bő csipet köményt.
 3. Kezdjük el lassú tűzön főzni a sonkát, fedőt ne tegyünk rá! A korábbi feltételezések szerint a főzési idő annyi óra, ahány kilós a sonka. Ezt most megdőlni látszik. Ugyanis egy másfél kilós sonka 150 deka, és ha azt „átváltjuk” időre, az két és fél óra. Tehát egy ekkora sonkát ennyi ideig ajánlatos főzni, de félidőben szúrjuk meg és ellenőrizzük. (A sonka fajtájától is függ a főzési idő.) Ha puha, kész van.
 4. A főzés befejeztével a gyorspácolt sonkát tegyük hideg vízbe. Ez összerántja és bent maradnak az ízek, valamint a nedvesség, nem lesz száraz a sonka. A parasztsonkát hagyjuk a főzőlében kihűlni.

+1 tanács: A főzőlevet ne öntsük ki. Osszuk ketté. Az egyik felében főzzük meg a tojásokat, hiszen a tojáshéjon áthatolnak a jó ízek. A másik feléből készítsünk bablevest.

Tippek:

 • Ha áztatásra már nincs idő, tegyünk egy kis ecetet a főzővízbe, az is elvesz valamennyit a sonka sósságából.
 • Ha a kötözött sonka a hálóval együtt hűl ki, már nagyon nehéz leszedni róla. Főzés után szabadítsuk meg tőle mihamarabb.
 • Ne csomagoljuk vagy dobozoljuk be a megfőtt sonkát a hűtőben való tároláshoz, mert gyorsabban megromlik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Batátát az asztalra!

  Batátát az asztalra!

  Az édesburgonya, vagyis a batáta az idei ősz vitathatatlan sztárja a konyhában. Sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, de édes sütemény, lepény is készülhet belőle.

 • Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Magyarországon a 6–8 éves gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen belül a fiúknál 20,5, a lányoknál 21,9 százalék ez az arány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

 • Népszerűek a hazai borvidékek

  Népszerűek a hazai borvidékek

  Jelentős eltérések vannak az egyes hazai borvidékek ingatlanpiacán: néhol az ingatlanár-robbanás már javában érzékelhető, néhol még nem tapasztalható komolyabb mozgás.

 • Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  Átlagosan napi két órát töltenek közösségi oldalak előtt és az életük felét már online térben élik az úgynevezett Z generációhoz tartozó magyar fiatalok, akik már többet kommunikálnak az interneten, mint személyesen – ismertették egy friss kutatás eredményeit az M1 aktuális csatornán vasárnap.