EUR: 308,69 Ft
CHF: 285,04 Ft
2016. október 26., szerda
Dömötör

Életmód

Tökéletes húsvéti sonka, négy lépésben

húsvéti sonka reggeli - pixabayEgész évben fenjük rá a fogunkat, esszük is vagy 3-4 napig, ezért a húsvéti sonkának igazán tökéletesnek kell lennie. Íme a Lokál 4 +1 pontja a sonkafőzéshez. Ha ezeket követi, mindenki dicsérni fogja a sonkáját.

Higgyék el, még a hosszan füstölt, érlelt parasztsonkának sem árt egy kis ízesítés főzés közben! Az összes többinek pedig szinte kötelező. Lássuk hát a sonkafőzést lépésről lépésre.

 1. Mérjük le, majd áztassuk be a sonkát előző este. Másnap a főzés megkezdése előtt öntsük le ezt a vizet.
 2. Öntsük fel a sonkát annyi vízzel, hogy ellepje. Tegyünk a főzővízbe 2 vöröshagymát (nem kell megpucolni), 4-5 gerezd fokhagymát, egy fél evőkanál egész borsot, 2-3 babérlevelet, 2 dl száraz fehérbort, egy evőkanál mustárt és egy bő csipet köményt.
 3. Kezdjük el lassú tűzön főzni a sonkát, fedőt ne tegyünk rá! A korábbi feltételezések szerint a főzési idő annyi óra, ahány kilós a sonka. Ezt most megdőlni látszik. Ugyanis egy másfél kilós sonka 150 deka, és ha azt „átváltjuk” időre, az két és fél óra. Tehát egy ekkora sonkát ennyi ideig ajánlatos főzni, de félidőben szúrjuk meg és ellenőrizzük. (A sonka fajtájától is függ a főzési idő.) Ha puha, kész van.
 4. A főzés befejeztével a gyorspácolt sonkát tegyük hideg vízbe. Ez összerántja és bent maradnak az ízek, valamint a nedvesség, nem lesz száraz a sonka. A parasztsonkát hagyjuk a főzőlében kihűlni.

+1 tanács: A főzőlevet ne öntsük ki. Osszuk ketté. Az egyik felében főzzük meg a tojásokat, hiszen a tojáshéjon áthatolnak a jó ízek. A másik feléből készítsünk bablevest.

Tippek:

 • Ha áztatásra már nincs idő, tegyünk egy kis ecetet a főzővízbe, az is elvesz valamennyit a sonka sósságából.
 • Ha a kötözött sonka a hálóval együtt hűl ki, már nagyon nehéz leszedni róla. Főzés után szabadítsuk meg tőle mihamarabb.
 • Ne csomagoljuk vagy dobozoljuk be a megfőtt sonkát a hűtőben való tároláshoz, mert gyorsabban megromlik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Minden napra három tojás

  Minden napra három tojás

  A tojásszövetség tiszta vizet öntött a pohárba, rehabilitálta az évtizedekkel ezelőtt tévesen elítélt tojást.

 • Az óvszer, ami fokozza az élvezetet

  Az óvszer, ami fokozza az élvezetet

  Miközben nap mint nap a legtöbb ember igyekszik a lehető legbiztonságosabbá tenni nemi életét, addig lassan feledésbe merül, hogy az óvszer nem csak a védekezésre, hanem a kifejezetten élvezet fokozására is kiválóan alkalmas lehet.

 • Negyven fölött jobb a szex

  Negyven fölött jobb a szex

  Egy új kutatás szerint negyven fölött kezdődik csak igazán a szexuális élet! Több mint ezer, negyven év feletti nőt kérdeztek szexuális aktivitásáról, annak minőségéről és 90 százalékuk arról számolt be, hogy az orgazmuskészségük nagyobb, mint a húszasa, harmincas éveikben és jobban át tudják adni magukat a gyönyörnek.