2017. december 11., hétfő
Árpád, Árpádina

Egyéb VIII.kerület IX.kerület X.kerület

Turisztikai célponttá válik a Fiumei út

Jövőre kezdheti meg a Fiumei úti Sírkertbe tervezett látogatóközpont építését a sírkertet üzemeltető Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI), amelyre idén 1,4 milliárd, jövőre pedig 3,4 milliárd forint támogatást biztosít a kormányzat – mondta Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI elnöke az MTI-nek.
A támogatásból idén elkezdődhet a kormányzati informatikai hálózathoz való csatlakozás kiépítése, a vagyonkezeléshez szükséges szoftverek, műszerek és berendezések beszerzése és fejlesztése, az épületek felújítása, irodák és ügyfélfogadó terek kialakítása, a védett sírhelyek helyreállítása, valamint a parkgondozással és parcellarendezéssel kapcsolatos fejlesztési feladatok elvégzése.

Budapest, 2015. november 1. Látógatók mindenszentek napján a budapesti Fiumei úti sírkertben, előtérben Ady Endre síremléke 2015. november 1-jén. MTI Fotó: Kallos Bea


MTI Fotó: Kallos Bea

Ezeket követően jövőre megkezdődhet a Fiumei úti Sírkertbe tervezett látogatóközpont építése, amelyhez kapcsolódva többek között felújítják az árkádsort, megújítják a közműhálózatot, korszerűsítik a fűtési rendszert, közvilágítást építenek ki, interaktív információs táblákat helyeznek el és egy parkolót is kialakítanak. A jövő évi kormányzati támogatásból a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben megújul többek között a főbejárat és a volt ravatalozó épülete is.
Radnainé Fogarasi Katalin kiemelte, a fejlesztéseknek köszönhetően a Fiumei úti Sírkert és a Salgótarjáni utcai zsidó temető nemzetközi szinten is jelentős, különleges sajátosságokkal rendelkező, kiemelt turisztikai látványossággá válhat, és csakúgy, mint Párizsban a Pere-Lachaise temető, Washington közelében az arlingtoni nemzeti temető, Londonban a Westminster-apátság és a Highgate Cemetery vagy a prágai zsidó temető, kihagyhatatlan célpontja lesz a Magyarországra látogató turistáknak.


Kapcsolódó Cikkek