EUR: 308,76 Ft
CHF: 288,14 Ft
2017. március 28., kedd
Gedeon, Johanna

Belföld

Újjáalakulásának 25. évfordulóját ünnepelte a Jászok Egyesülete

Újjáalakulásának 25. évfordulóját ünnepelte az elszármazott jászságiakat az otthon élőkkel összekapcsoló Jászok Egyesülete szombaton Budapesten. A rendezvényen Dobos László alapító ügyvivő kiemelte: “egyek vagyunk, egy történelmi múlt összekapcsol bennünket”.

A jubileumi rendezvény koszorúzással kezdődött a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán, ahol katonai tiszteletadással emlékeztek meg a jász katonai ősökről.

Budapest, 2016. március 19. Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója (középen balra) és Dobos László alapító ügyvivő (k, j) koszorúz a Jászkun huszárok emlékművénél a Jászok Egyesülete újjáalakulásának 25. évfordulóján tartott ünnepi összejövetelen a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán, Budapesten 2016. március 19-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Budapest, 2016. március 19.
Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója (középen balra) és Dobos László alapító ügyvivő (k, j) koszorúz a Jászkun huszárok emlékművénél a Jászok Egyesülete újjáalakulásának 25. évfordulóján tartott ünnepi összejövetelen a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán, Budapesten 2016. március 19-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az ezt követő ünnepségen Dobos László alapító ügyvivő felidézte: 1991-ben e napon harminchat alapító hozta létre az egyesületet, és akkor kimondták: adósak a szülőföldnek. Erről a törekvésről szólt az elmúlt 25 esztendő – mondta.

Jelezte, hogy az egyesület 25 évéről, valamint a Jászságért Alapítványról kiadvány jelent meg. Kitért arra is, hogy idén Jászárokszállás ad otthont a jászok éves világtalálkozójának.

Budapest, 2016. március 19. Dobos László alapító ügyvivő köszöntőt mond a Jászok Egyesülete újjáalakulásának 25. évfordulóján tartott ünnepi összejövetelen a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, Budapesten 2016. március 19-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Budapest, 2016. március 19.
Dobos László alapító ügyvivő köszöntőt mond a Jászok Egyesülete újjáalakulásának 25. évfordulóján tartott ünnepi összejövetelen a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, Budapesten 2016. március 19-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Eszes Béla, a Jászsági Önkormányzatok Szövetségének elnöke kiemelte: 45 éves kényszerszünet után alakult újra az egyesület. Az újjászületés után 25 tartalmas esztendő, számos esemény, ünnepség következett – értékelt, és hasonlókat kívánt a következő 25 és 50 évre.

Az ünnepségen díszoklevelet vett át a Jászságban élők és onnan elszármazottak kapcsolatának ápolásáért mások mellett Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, elszármazott jászként, valamint az egyesület ügyvivői testülete: Bognár Mária, Farkas Kristóf Vince, Fehérné Ábrahám Etelka, Győző Gyula, Hortiné Bató Edit, Nemoda István, Paksy Gábor, valamint a számvevő bizottság tagjai.

Budapest, 2016. március 19. Dobos László alapító ügyvivő (j) díszoklevelet ad át Eszes Bélának, a Jász Önkormányzatok Szövetsége elnökének a Jászok Egyesülete újjáalakulásának 25. évfordulóján tartott ünnepi összejövetelen a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, Budapesten 2016. március 19-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Budapest, 2016. március 19.
Dobos László alapító ügyvivő (j) díszoklevelet ad át Eszes Bélának, a Jász Önkormányzatok Szövetsége elnökének a Jászok Egyesülete újjáalakulásának 25. évfordulóján tartott ünnepi összejövetelen a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, Budapesten 2016. március 19-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az egyesület honlapja szerint a két világháború közötti évtizedekben már működött a fővárosba került jászságiak szervezete, Jászok Egyesülete Budapesten elnevezéssel. Az egyesület vezetője Jászárokszállás szülötte, Czettler Jenő agrárközgazdász, egyetemi tanár, akadémikus, a képviselőház alelnöke volt. A szervezetet 1946-ban – több tízezer más egyesülettel együtt – feloszlatták.

Az egyesülési jog 1989-es újraszabályozását követően hozták létre a jászságból elkerült személyek a Jászok Egyesülete szervező bizottságát 1990-ben, majd 1991. március 19-én alakult meg a Jászok Egyesülete. Az alakuló ülésen kimondták: olyan, a jászsági elszármazottakat tömörítő szervezetet kívánnak létrehozni, mely intézményes kapcsot teremt az otthon élők és a diaszpóra között. “Adósai vagyunk szülőföldünknek” – írták csatlakozásra buzdító felhívásukban.

Budapest, 2016. március 19. Hagyományőrzők a Jászok Egyesülete újjáalakulásának 25. évfordulóján tartott ünnepi összejövetelen a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, Budapesten 2016. március 19-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Budapest, 2016. március 19.
Hagyományőrzők a Jászok Egyesülete újjáalakulásának 25. évfordulóján tartott ünnepi összejövetelen a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, Budapesten 2016. március 19-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Jászok Egyesülete havonta tart összejövetelt Budapesten, a meghívott vendégek a jászok és a Jászság története, néprajza, kulturális hagyományai ismertetése mellett rendszeresen szólnak a felnevelő táj mai valóságáról: az ipar, a közművelődés, a közbiztonság, a demográfia kérdéseiről. Az egyesület számos jászsági kezdeményezést támogatott, karolt fel. Az általános és középiskolások részére szervezett történelmi vetélkedők, a különböző hagyományőrző rendezvények sorából kiemelkedik az évente megszervezett Jász Világtalálkozó. Ezen, a látványos külsőségekkel megrendezett kulturális seregszemlén az otthon élő, az elszármazott, valamint a kirajzott (szervezett telepítés eredményeként elköltözött) jászok találkoznak, évente más-más jászsági településen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tasnádi: Csak testőrként mentem a találkozóra

  Tasnádi: Csak testőrként mentem a találkozóra

  Veszélyes emberekkel szervezett üzleti találkozóra kísérte el feltételezett bűntársát, ezért van most házi őrizetben – állította lapunknak Tasnádi Péter, akit a múlt héten fogtak el a zsaruk.

 • Dopeman emberei megrúgták a liberálisok aktivistáját?

  Dopeman emberei megrúgták a liberálisok aktivistáját?

  A rendőrség kiszállása vetett véget annak a csetepaténak, amely még múlt szombaton történt Budapesten, a VIII. kerületi Mátyás téren. Az MSZP által támogatott Dopeman aktivistái tűztek össze a liberálisok jelöltjeként induló Bolba Márta egyik aktivistájával, Erőss Gáborral.

 • Egy gyurmaszörnynek a WC sem ellenfél

  Egy gyurmaszörnynek a WC sem ellenfél

  Új gyurmát kapott az a kisfiú a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.-től, aki két hete a vécé lefolyójába ejtette zöld gyurmaszörnyét. Áron a történtek után könnyfakasztó levelet írt a cégnek, hogy juttassák vissza neki kis kedvencét.