EUR: 310,34 Ft
CHF: 259,04 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Egyéb XIV.kerület

Űzzük el a vakondot, ne öljük meg!

Megyeri_Szabolcs

Megyeri Szabolcs kertészmérnök a humánus módszerek híve

Akiknek nincs kertjük, azoknak a vakond egy aranyos kisállat, a kerttulajdonosoknak azonban ádáz ellenség – vetette fel blogjában kerületünk kertésze, Megyeri Szabolcs. Ilyenkor tavasz elején érdemes bevetni néhány  hatékony vakondűzőt.

Felejtsük el a vakondtúrás nyílásának olajjal, benzinnel, petróleummal való leöntését, továbbá azt is, hogy a vakondjáratba  üvegszilánkot, marék szöget, kőtörmeléket tömjünk! Válasszunk nem halálos vakondűző módszert, a befogott állatokat pedig szállítsuk a kerttől messzebbre lévő rétre, mezőre.


– A  kertre nézve nem kártékony módszerek közé tartozik a vakondfű, vagyis a hasindító kutyatej ültetése, melynek gyökere irritáló szagot áraszt. Fontos tudni, hogy ez a módszer kisgyermekes kertekbe nem való! Sokan esküsznek a leásott sörösüvegre, melynek a földből kiálló nyaka a szél hatására „fütyül”, ezt szintén nem díjazza a vakond. Remek vakondűző lehet egy jó ösztönű kotorékeb is. A vakond egyébként védett állat, eszmei értéke 2000 forint, ezért vadászata nem szabályszerű, de ez a kitétel csupán a természetre vonatkozik, a kertekben ilyen védelmet nem élvez, vagyis a halálos módszerek nem tiltottak, legfeljebb nem etikusak, és én sem ajánlom a kegyetlenkedést – szögezte le Megyeri Szabolcs.vakond

– A kifejezetten jó hatásfokú eszközök közé tartozik az ultrahangos riasztó, csak leszúrjuk a gócpontokba, és máris elzavartuk a vakondot. Jól beválnak a vakondcsapdák, melyek a járatba csúsztatva befogják a kisállatot.

(További kertészeti tippek a kertesz.blog.hu oldalon)

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.