EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 28., vasárnap
Emil, Csanád

Egyéb XIV.kerület

Űzzük el a vakondot, ne öljük meg!

Megyeri_Szabolcs

Megyeri Szabolcs kertészmérnök a humánus módszerek híve

Akiknek nincs kertjük, azoknak a vakond egy aranyos kisállat, a kerttulajdonosoknak azonban ádáz ellenség – vetette fel blogjában kerületünk kertésze, Megyeri Szabolcs. Ilyenkor tavasz elején érdemes bevetni néhány  hatékony vakondűzőt.

Felejtsük el a vakondtúrás nyílásának olajjal, benzinnel, petróleummal való leöntését, továbbá azt is, hogy a vakondjáratba  üvegszilánkot, marék szöget, kőtörmeléket tömjünk! Válasszunk nem halálos vakondűző módszert, a befogott állatokat pedig szállítsuk a kerttől messzebbre lévő rétre, mezőre.

– A  kertre nézve nem kártékony módszerek közé tartozik a vakondfű, vagyis a hasindító kutyatej ültetése, melynek gyökere irritáló szagot áraszt. Fontos tudni, hogy ez a módszer kisgyermekes kertekbe nem való! Sokan esküsznek a leásott sörösüvegre, melynek a földből kiálló nyaka a szél hatására „fütyül”, ezt szintén nem díjazza a vakond. Remek vakondűző lehet egy jó ösztönű kotorékeb is. A vakond egyébként védett állat, eszmei értéke 2000 forint, ezért vadászata nem szabályszerű, de ez a kitétel csupán a természetre vonatkozik, a kertekben ilyen védelmet nem élvez, vagyis a halálos módszerek nem tiltottak, legfeljebb nem etikusak, és én sem ajánlom a kegyetlenkedést – szögezte le Megyeri Szabolcs.vakond

– A kifejezetten jó hatásfokú eszközök közé tartozik az ultrahangos riasztó, csak leszúrjuk a gócpontokba, és máris elzavartuk a vakondot. Jól beválnak a vakondcsapdák, melyek a járatba csúsztatva befogják a kisállatot.

(További kertészeti tippek a kertesz.blog.hu oldalon)

Kapcsolódó Cikkek

  • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

  • Tisztább lett a tér

    Tisztább lett a tér

    Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.