2018. január 18., csütörtök
Piroska

Egyéb XIV.kerület

Űzzük el a vakondot, ne öljük meg!

Megyeri_Szabolcs

Megyeri Szabolcs kertészmérnök a humánus módszerek híve

Akiknek nincs kertjük, azoknak a vakond egy aranyos kisállat, a kerttulajdonosoknak azonban ádáz ellenség – vetette fel blogjában kerületünk kertésze, Megyeri Szabolcs. Ilyenkor tavasz elején érdemes bevetni néhány  hatékony vakondűzőt.

Felejtsük el a vakondtúrás nyílásának olajjal, benzinnel, petróleummal való leöntését, továbbá azt is, hogy a vakondjáratba  üvegszilánkot, marék szöget, kőtörmeléket tömjünk! Válasszunk nem halálos vakondűző módszert, a befogott állatokat pedig szállítsuk a kerttől messzebbre lévő rétre, mezőre.


– A  kertre nézve nem kártékony módszerek közé tartozik a vakondfű, vagyis a hasindító kutyatej ültetése, melynek gyökere irritáló szagot áraszt. Fontos tudni, hogy ez a módszer kisgyermekes kertekbe nem való! Sokan esküsznek a leásott sörösüvegre, melynek a földből kiálló nyaka a szél hatására „fütyül”, ezt szintén nem díjazza a vakond. Remek vakondűző lehet egy jó ösztönű kotorékeb is. A vakond egyébként védett állat, eszmei értéke 2000 forint, ezért vadászata nem szabályszerű, de ez a kitétel csupán a természetre vonatkozik, a kertekben ilyen védelmet nem élvez, vagyis a halálos módszerek nem tiltottak, legfeljebb nem etikusak, és én sem ajánlom a kegyetlenkedést – szögezte le Megyeri Szabolcs.vakond

– A kifejezetten jó hatásfokú eszközök közé tartozik az ultrahangos riasztó, csak leszúrjuk a gócpontokba, és máris elzavartuk a vakondot. Jól beválnak a vakondcsapdák, melyek a járatba csúsztatva befogják a kisállatot.

(További kertészeti tippek a kertesz.blog.hu oldalon)

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.