EUR: 308,50 Ft
CHF: 287,44 Ft
2017. január 20., péntek
Fábián, Sebestyén

Belföld

Változatlan Orbán Viktor és a Fidesz népszerűsége

Akárcsak a kormánypártok támogatottsága, a miniszterelnök megítélése is stabil a felnőtt lakosság körében – derül ki a Századvég Alapítvány február végén készített közvélemény-kutatásából. Továbbra is Orbán Viktor a legnépszerűbb politikus a parlamenti pártok vezetői közül.

Ahogy a kutatóintézet legutóbbi pártpreferencia jelentésében rámutatott, a Fidesz–KDNP jelenleg stabilan őrzi vezető szerepét az ellenzéki pártokkal szemben. A teljes népesség körében 34, a biztos szavazók körében 46 százalékon áll.

A februári közvélemény-kutatás eredményeinek további elemzése rávilágít arra, hogy a kormánypártok támogatottságával párhuzamosan a kormányfő kedveltsége stabilan a legmagasabb a parlamenti pártok vezetőinek mezőnyében. Jelenleg a felnőttkorú lakosság közel fele (49 százaléka) van kedvező véleménnyel Orbán Viktor miniszterelnökről.

Ami az ellenzéki pártok vezetőit illeti, Vona Gábor és Schiffer András követi a kormányfőt a népszerűségi rangsorban (jelentősen lemaradva, 28–28 százalékkal). Továbbra is Gyurcsány Ferenc és Tóbiás József megítélése a legkevésbé kedvező (esetükben 17, illetve 15 százalék a pozitív vélemények aránya).

Az elmúlt egy év szimpátia adatait tekintve – a vizsgált politikusok körében – csupán a miniszterelnök esetében figyelhető meg trendszerű növekedés.

Szazadveg_OV_press_0305_abra1

Szazadveg_OV_press_0305_abra2

Szazadveg_OV_press_0305_abra3

A kutatás módszertana
A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2016. február 20–25. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ez az a hely, ahol csokit lehet reggelizni

    Ez az a hely, ahol csokit lehet reggelizni

    Tényleg csokoládéból van a kastély? Tényleg minden csokoládéból készült? Ilyen kérdésekkel és várakozással vannak tele Willy Wonka (a Charlie és a csokigyár című film főhőse) rajongói, akik örömmel törnének egy darabot a „csokoládépalota” kerítéséből.

  • Felmostuk a padlót a Jobbikkal

    Felmostuk a padlót a Jobbikkal

    Hiába próbálkozott, a bíróság ajtót mutatott a cukipártnak: igenis le lehet írni, hogy törésvonalak vannak a Jobbik vezetésében, és azt, hogy Vona Gábor alatt pedig inoghat az elnöki szék.