EUR: 310,86 Ft
CHF: 270,74 Ft
2017. szeptember 26., kedd
Jusztina

Belföld

Változatlan Orbán Viktor és a Fidesz népszerűsége

Akárcsak a kormánypártok támogatottsága, a miniszterelnök megítélése is stabil a felnőtt lakosság körében – derül ki a Századvég Alapítvány február végén készített közvélemény-kutatásából. Továbbra is Orbán Viktor a legnépszerűbb politikus a parlamenti pártok vezetői közül.

Ahogy a kutatóintézet legutóbbi pártpreferencia jelentésében rámutatott, a Fidesz–KDNP jelenleg stabilan őrzi vezető szerepét az ellenzéki pártokkal szemben. A teljes népesség körében 34, a biztos szavazók körében 46 százalékon áll.

A februári közvélemény-kutatás eredményeinek további elemzése rávilágít arra, hogy a kormánypártok támogatottságával párhuzamosan a kormányfő kedveltsége stabilan a legmagasabb a parlamenti pártok vezetőinek mezőnyében. Jelenleg a felnőttkorú lakosság közel fele (49 százaléka) van kedvező véleménnyel Orbán Viktor miniszterelnökről.

Ami az ellenzéki pártok vezetőit illeti, Vona Gábor és Schiffer András követi a kormányfőt a népszerűségi rangsorban (jelentősen lemaradva, 28–28 százalékkal). Továbbra is Gyurcsány Ferenc és Tóbiás József megítélése a legkevésbé kedvező (esetükben 17, illetve 15 százalék a pozitív vélemények aránya).

Az elmúlt egy év szimpátia adatait tekintve – a vizsgált politikusok körében – csupán a miniszterelnök esetében figyelhető meg trendszerű növekedés.

Szazadveg_OV_press_0305_abra1

Szazadveg_OV_press_0305_abra2

Szazadveg_OV_press_0305_abra3

A kutatás módszertana
A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2016. február 20–25. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Jobbik már Simicskáé

  A Jobbik már Simicskáé

  A Jobbik végképp Simicskáé, Vonának mindenben azt kell tenni, amit Simicska diktál – írja az Origo.

 • Megtisztítják a hazai végrehajtói szakmát

  Megtisztítják a hazai végrehajtói szakmát

  Alaposan átrostálják a végrehajtói szakmát; hamarosan akár három tucat végrehajtónak is megszűnhet a megbízatása amiatt, mert az érintetteknek nincs jogi diplomájuk és nem is vették fel őket az ország egyetlen jogi karára sem.

 • Letolvajozzák Vonát a háta mögött

  Letolvajozzák Vonát a háta mögött

  Vona Gábor elleni lázadásról írt a Ripost múlt pénteken, miután korábban bejutottak a radikális Jobbik siófoki frakcióülésére. A lap szerint Vonát tolvajként emlegetik, amiért ellopta a párt lelkét, miközben Volner János frakcióvezető azért került partvonalra, mert a párt új Főnöke, Simicska Lajos nagyvállalkozó “buta rendőrnek” tartja.