EUR: 307,55 Ft
CHF: 266,47 Ft
2017. október 19., csütörtök
Nándor

Külföld

Washington az ENSZ elé citálná Iránt

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé akarja terjeszteni az Egyesült Államok az ezen a héten végrehajtott iráni ballisztikusrakéta-kísérletek ügyét – jelentette be pénteken Samantha Power nagykövet.

Power, az Egyesült Államok ENSZ-hez delegált nagykövete közleményében “provokatívnak és destabilizálónak” nevezte a tesztkilövéseket, és arra hívta fel a többi ENSZ-tagállamot, hogy törekedjenek az iráni rakétaprogram megfékezésére.

“Fel fogjuk vetni ezeket a veszélyes rakétaindításokat közvetlenül a Biztonsági Tanács előtt, a hétfői egyeztetéseken, amelyeket mi kezdeményeztünk” – írták a közleményben.

A perzsa állam egy sor rakétatesztet hajtott végre a héten, kiváltva a nemzetközi közösség aggodalmát. Az Egyesült Államok, Franciaország, és más országok szerint amennyiben bebizonyosodik, hogy Irán nukleáris robbanófejek hordozására alkalmas ballisztikus rakétákat tesztelt, az az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozatának megsértését jelentené.

A BT 2231-es számú határozata szerint Iránnak tartózkodnia kell minden olyan tevékenységtől, amely nukleáris töltet hordozására tervezett ballisztikus rakétákkal kapcsolatos, így a ballisztikus rakétatechnika alkalmazásával történő rakétaindításoktól is.

Irán azt állítja, hogy rakétái csak védelmi célokat szolgálnak, és csak hagyományos robbanófejjel vannak felszerelve, nem nukleárissal.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.