EUR: 307,36 Ft
CHF: 282,09 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Egyéb XIV.kerület

Zöld utat kaptak a hosszú villamosok

Átadták az új CAF villamosokat, Száva kocsiszín, A világ leghosszabb villamosa (Fotó: Keresztesi Balázs)

A világ leghosszabb villamosa
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Március végén forgalomba állhat Budapesten a világ leghosszabb villamosa, miután a Nemzeti Közlekedési Hatóság kiadta a CAF villamosok típusengedélyét, valamint az első szerelvény üzembe helyezési engedélyét is.

Erre a hivatalos tanúsítványra vár további nyolc, már Budapestre érkezett hosszú CAF is, míg a maradék három szerelvényt a következő hónapokban szállítják a fővárosba. Az új járműből összesen 12 közlekedik majd Budapesten a BKV üzemeltetésében, egytől egyig az 1-es villamos vonalán. A hosszú CAF-villamosok világrekordernek számítanak, hiszen az 55,9 méterrel a leghosszabb és legnagyobb kapacitású villamosok a világon: egyszerre 345 ember utazhat rajtuk. A járművek belső kialakítása maximálisan megfelel a kor igényeinek: a szerelvények alacsony padlósak, légkondicionáltak, egyterűek, nincsenek magasabban elhelyezett, nehezen megközelíthető ülések. A villamosokat üzembe helyezési engedélyük megszerzése után a BKK üzemeltetésre adja át a BKV-nak, ahol a szükséges kocsikiadási és menetrend-egyeztetések után állítják forgalomba azokat.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.