2018. január 21., vasárnap
Ágnes

Külföld

A gazdag amerikaiak 15 évvel tovább élnek, mint a szegények

A vagyon és a lakóhely jelentősen befolyásolja a várható élethosszt az Egyesült Államokban: a leggazdagabb egy százalék 10-15 évvel tovább él, mint szegényebb honfitársaik.

Raj Chatty, a kaliforniai Stanford Egyetem szakértője és kutatócsoportja a Journal of American Medical Association (JAMA) című szaklapban mutatta be kutatását. Eszerint az amerikai férfiak leggazdagabb 1 százaléka átlagosan 15 évvel él tovább a legszegényebb 1 százaléknál, a különbség a nők esetében 10 év.


Eredményeik szerint a legfelső egy százaléknak – az évente legalább 62 millió forintnyi összeget kereső amerikaiaknak – jó esélyük van arra, hogy elérjék a 89 éves kort. Aki azonban éhbérért dolgozik például az autóipari központban, a Michigan állambeli Detroitban vagy más ipari városban, átlagosan 74 évet él. A világ leggazdagabb országának legszegényebb férfijai nem élnek tovább, mint egy pakisztáni vagy szudáni átlagpolgár.

A tanulmány szerzői szerint kutatásuk az amerikai adó- és nyugdíjhivatalok több milliárd adatán alapul. Ezek alapján a gazdagok mindenütt megérik az idős kort, mindegy, hogy városban vagy vidéken élnek.

A szegények esetében azonban a lakóhely is döntő: a San Franciscóban, New Yorkban vagy Los Angelesben élő szegények tovább élnek, mint az ipari vagy kevésbé jómódú régiók lakói, ami az egészségesebb életmóddal függhet össze.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.