EUR: 304,72 Ft
CHF: 272,93 Ft
2017. július 27., csütörtök
Olga, Liliána

Külföld

A gazdag amerikaiak 15 évvel tovább élnek, mint a szegények

A vagyon és a lakóhely jelentősen befolyásolja a várható élethosszt az Egyesült Államokban: a leggazdagabb egy százalék 10-15 évvel tovább él, mint szegényebb honfitársaik.

Raj Chatty, a kaliforniai Stanford Egyetem szakértője és kutatócsoportja a Journal of American Medical Association (JAMA) című szaklapban mutatta be kutatását. Eszerint az amerikai férfiak leggazdagabb 1 százaléka átlagosan 15 évvel él tovább a legszegényebb 1 százaléknál, a különbség a nők esetében 10 év.

Eredményeik szerint a legfelső egy százaléknak – az évente legalább 62 millió forintnyi összeget kereső amerikaiaknak – jó esélyük van arra, hogy elérjék a 89 éves kort. Aki azonban éhbérért dolgozik például az autóipari központban, a Michigan állambeli Detroitban vagy más ipari városban, átlagosan 74 évet él. A világ leggazdagabb országának legszegényebb férfijai nem élnek tovább, mint egy pakisztáni vagy szudáni átlagpolgár.

A tanulmány szerzői szerint kutatásuk az amerikai adó- és nyugdíjhivatalok több milliárd adatán alapul. Ezek alapján a gazdagok mindenütt megérik az idős kort, mindegy, hogy városban vagy vidéken élnek.

A szegények esetében azonban a lakóhely is döntő: a San Franciscóban, New Yorkban vagy Los Angelesben élő szegények tovább élnek, mint az ipari vagy kevésbé jómódú régiók lakói, ami az egészségesebb életmóddal függhet össze.

Kapcsolódó Cikkek

 • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 • 2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  Diana, az amazonok hercegnője karácsonyi ajándékot hoz a közönségnek 2019-ben: a Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy a Wonder Woman folytatása két és fél év múlva debütál a mozikban – számolt be róla a Deadline.

 • Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó nem fogadja el “az uniós hivatalnokok semmiféle zsarolását”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.