EUR: 313,13 Ft
CHF: 261,85 Ft
2018. április 25., szerda
Márk

Belföld

A kormány visszafizette a teljes IMF-EU-hitelt

A Fidesz szerint az IMF-EU-hitel utolsó részletének visszafizetésével Magyarország megszabadult Gyurcsány Ferenc és a szocialisták kormányzásának egyik nagyon súlyos örökségétől.

Halász János, a kormánypárti frakció szóvivője ezt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján mondta, miután Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette a visszafizetést.


“Az utolsó fillérig, teljes egészében visszafizettük azt a hitelcsomagot, amelyet 2008-ban és 2009-ben az IMF-től és az Európai Bizottságtól vett fel a baloldal” – hangsúlyozta a szóvivő, emlékeztetve, hogy 2008-ban a Gyurcsány-kormány több mint 8 milliárd eurónyi hitel felvételéről döntött, “a visszafizetés ütemezését pedig úgy állították be, hogy a következő kormányt, a Fidesz-kormányt terhelje”.

Halász János szerint a baloldal alkalmatlanságát mutatja, hogy “a hitelcsomag nélkül képtelenek lett volna az országot irányítani”, kifizetni a nyugdíjakat, a közszférában dolgozók fizetését, a szociális ellátásokat.


A hitelcsomag azonban sokba került a magyar családoknak – folytatta -, a baloldal kormányzása alatt egymást érték a megszorítások, elvettek egyhavi nyugdíjat, a pedagógusoknak és a köztisztviselőknek pedig szintén egyhavi bérükbe került ez az intézkedéscsomag. Emellett a szocialisták adókat és rezsit emeltek, továbbá csökkentették a családtámogatásokat – fűzte hozzá.

A Fidesz-frakció szóvivője szerint a magyar emberek és a magyar gazdaság teljesítménye tette lehetővé, hogy “megszabaduljunk attól az adósrabszolgaságtól, amit a baloldal hagyott ránk”.

A hitel visszafizetése jelentős lépés az ország gazdasági önrendelkezésének megerősítéséhez és fontos üzenet külföldre is: Magyarország ma már képes saját erőből, külső segítség nélkül megállni a helyét – mondta a kormánypárti politikus.

Azzal kapcsolatban, hogy a Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság döntését és hitelesítette Nyakó István MSZP-s politikus vasárnapi boltzárral kapcsolatban benyújtott népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét, Halász János annyit mondott: “tiszteletben tartjuk a Kúria döntését”.

Arra, hogy korábban nem merült-e fel esetleg a vasárnapi zárva tartásról szóló jogszabály megsemmisítése, azt felelte: a Fidesz-frakció erről a kérdésről nem tárgyalt.

Arra a felvetésre, hogy a napokban kirobbant offshore-botrányban egy korábbi fideszes országgyűlési képviselő, Horváth Zsolt is érintett lehet, a frakciószóvivő úgy reagált: Horváth Zsolttal már régóta nem tartanak semmilyen kapcsolatot, nem képviselője a Fidesznek.

Boldvai László korábbi MSZP-pénztárnok – felesége révén való – érintettségét az offshore-botrányban úgy kommentálta: ahogyan Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes ügyében, úgy ebben az esetben is felmerül a kérdés, hogy vajon az MSZP-nek mi köze van ezekhez a pénzekhez.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Így hamisít Soros György blogja

  Így hamisít Soros György blogja

  A 444-nek úgy néz ki még a lejáratás sem megy rendesen, egy súlyosan beteg lány felhasználásával próbálták meg lejáratni az Origo-t.

 • Gál Kinga: Az EP menekültügyi eljárásra vonatkozó rendelettervezete veszélyezteti a déli határzár működését

  Gál Kinga: Az EP menekültügyi eljárásra vonatkozó rendelettervezete veszélyezteti a déli határzár működését

  Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) szerdán bemutatott jogszabálytervezete egységesítené és kötelezővé tenné a menekültügyi eljárás lefolytatását az unió valamennyi tagállamában, amivel lehetetlenné tenné a menekültügyi eljárás tranzitzónákban történő lefolytatását, ezáltal jogilag veszélyeztetné a déli határzár működését – jelentette ki Gál Kinga fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében szerdán.

 • Netanjahu levele Orbánnak: Partnerségünk a következő években erősödni fog

  Netanjahu levele Orbánnak: Partnerségünk a következő években erősödni fog

  Köszönetet mondott Izrael iránti állhatatos barátságáért és az elmúlt években kialakított szoros szövetségesi kapcsolatért Orbán Viktornak írt válaszlevelében Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és sok sikert kívánt magyar kollégája újabb kormányzati ciklusára – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán.