EUR: 309,13 Ft
CHF: 288,92 Ft
2017. március 28., kedd
Gedeon, Johanna

Belföld

A kormány visszafizette a teljes IMF-EU-hitelt

A Fidesz szerint az IMF-EU-hitel utolsó részletének visszafizetésével Magyarország megszabadult Gyurcsány Ferenc és a szocialisták kormányzásának egyik nagyon súlyos örökségétől.

Halász János, a kormánypárti frakció szóvivője ezt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján mondta, miután Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette a visszafizetést.

“Az utolsó fillérig, teljes egészében visszafizettük azt a hitelcsomagot, amelyet 2008-ban és 2009-ben az IMF-től és az Európai Bizottságtól vett fel a baloldal” – hangsúlyozta a szóvivő, emlékeztetve, hogy 2008-ban a Gyurcsány-kormány több mint 8 milliárd eurónyi hitel felvételéről döntött, “a visszafizetés ütemezését pedig úgy állították be, hogy a következő kormányt, a Fidesz-kormányt terhelje”.

Halász János szerint a baloldal alkalmatlanságát mutatja, hogy “a hitelcsomag nélkül képtelenek lett volna az országot irányítani”, kifizetni a nyugdíjakat, a közszférában dolgozók fizetését, a szociális ellátásokat.

A hitelcsomag azonban sokba került a magyar családoknak – folytatta -, a baloldal kormányzása alatt egymást érték a megszorítások, elvettek egyhavi nyugdíjat, a pedagógusoknak és a köztisztviselőknek pedig szintén egyhavi bérükbe került ez az intézkedéscsomag. Emellett a szocialisták adókat és rezsit emeltek, továbbá csökkentették a családtámogatásokat – fűzte hozzá.

A Fidesz-frakció szóvivője szerint a magyar emberek és a magyar gazdaság teljesítménye tette lehetővé, hogy “megszabaduljunk attól az adósrabszolgaságtól, amit a baloldal hagyott ránk”.

A hitel visszafizetése jelentős lépés az ország gazdasági önrendelkezésének megerősítéséhez és fontos üzenet külföldre is: Magyarország ma már képes saját erőből, külső segítség nélkül megállni a helyét – mondta a kormánypárti politikus.

Azzal kapcsolatban, hogy a Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság döntését és hitelesítette Nyakó István MSZP-s politikus vasárnapi boltzárral kapcsolatban benyújtott népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét, Halász János annyit mondott: “tiszteletben tartjuk a Kúria döntését”.

Arra, hogy korábban nem merült-e fel esetleg a vasárnapi zárva tartásról szóló jogszabály megsemmisítése, azt felelte: a Fidesz-frakció erről a kérdésről nem tárgyalt.

Arra a felvetésre, hogy a napokban kirobbant offshore-botrányban egy korábbi fideszes országgyűlési képviselő, Horváth Zsolt is érintett lehet, a frakciószóvivő úgy reagált: Horváth Zsolttal már régóta nem tartanak semmilyen kapcsolatot, nem képviselője a Fidesznek.

Boldvai László korábbi MSZP-pénztárnok – felesége révén való – érintettségét az offshore-botrányban úgy kommentálta: ahogyan Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes ügyében, úgy ebben az esetben is felmerül a kérdés, hogy vajon az MSZP-nek mi köze van ezekhez a pénzekhez.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Bánki: Demszky több kérdésben is “lebukott”

  Bánki: Demszky több kérdésben is “lebukott”

  Demszky Gábor volt főpolgármester több kérdésben is “lebukott” a 4-es metró beruházása ügyében – mondta az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke a testület keddi ülését követően.

 • Illegális fogadóiroda működött II. kerületben

  Illegális fogadóiroda működött II. kerületben

  Illegális fogadóiroda működött Budapest II. kerületében egy Bimbó úti házban, a rendőrség tiltott szerencsejátékot szervezése gyanúja és személyi szabadság megsértése miatt nyomoz – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján kedden.

 • Uniós biztos: a migráció és a biztonság ma már globális kihívás

  Uniós biztos: a migráció és a biztonság ma már globális kihívás

  A migráció és a biztonság ma már nem európai, hanem globális kihívásnak tekinthető, egyetlen ország sem tud egyedül megküzdeni ezekkel a kérdésekkel – mondta Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztosa keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

 • Csomós Mari nem számított a Nemzet Színésze címre

  Csomós Mari nem számított a Nemzet Színésze címre

  Csomós Marit meglepetésként érte a hír, hogy őt választották a nemzet színészének. Mint a Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész az MTI-nek elmondta, hatalmas megtiszteltetés számára az elismerés.