EUR: 305,20 Ft
CHF: 276,93 Ft
2017. július 24., hétfő
Kinga, Kincső

Belföld

A kormány visszafizette a teljes IMF-EU-hitelt

A Fidesz szerint az IMF-EU-hitel utolsó részletének visszafizetésével Magyarország megszabadult Gyurcsány Ferenc és a szocialisták kormányzásának egyik nagyon súlyos örökségétől.

Halász János, a kormánypárti frakció szóvivője ezt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján mondta, miután Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette a visszafizetést.

“Az utolsó fillérig, teljes egészében visszafizettük azt a hitelcsomagot, amelyet 2008-ban és 2009-ben az IMF-től és az Európai Bizottságtól vett fel a baloldal” – hangsúlyozta a szóvivő, emlékeztetve, hogy 2008-ban a Gyurcsány-kormány több mint 8 milliárd eurónyi hitel felvételéről döntött, “a visszafizetés ütemezését pedig úgy állították be, hogy a következő kormányt, a Fidesz-kormányt terhelje”.

Halász János szerint a baloldal alkalmatlanságát mutatja, hogy “a hitelcsomag nélkül képtelenek lett volna az országot irányítani”, kifizetni a nyugdíjakat, a közszférában dolgozók fizetését, a szociális ellátásokat.

A hitelcsomag azonban sokba került a magyar családoknak – folytatta -, a baloldal kormányzása alatt egymást érték a megszorítások, elvettek egyhavi nyugdíjat, a pedagógusoknak és a köztisztviselőknek pedig szintén egyhavi bérükbe került ez az intézkedéscsomag. Emellett a szocialisták adókat és rezsit emeltek, továbbá csökkentették a családtámogatásokat – fűzte hozzá.

A Fidesz-frakció szóvivője szerint a magyar emberek és a magyar gazdaság teljesítménye tette lehetővé, hogy “megszabaduljunk attól az adósrabszolgaságtól, amit a baloldal hagyott ránk”.

A hitel visszafizetése jelentős lépés az ország gazdasági önrendelkezésének megerősítéséhez és fontos üzenet külföldre is: Magyarország ma már képes saját erőből, külső segítség nélkül megállni a helyét – mondta a kormánypárti politikus.

Azzal kapcsolatban, hogy a Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság döntését és hitelesítette Nyakó István MSZP-s politikus vasárnapi boltzárral kapcsolatban benyújtott népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét, Halász János annyit mondott: “tiszteletben tartjuk a Kúria döntését”.

Arra, hogy korábban nem merült-e fel esetleg a vasárnapi zárva tartásról szóló jogszabály megsemmisítése, azt felelte: a Fidesz-frakció erről a kérdésről nem tárgyalt.

Arra a felvetésre, hogy a napokban kirobbant offshore-botrányban egy korábbi fideszes országgyűlési képviselő, Horváth Zsolt is érintett lehet, a frakciószóvivő úgy reagált: Horváth Zsolttal már régóta nem tartanak semmilyen kapcsolatot, nem képviselője a Fidesznek.

Boldvai László korábbi MSZP-pénztárnok – felesége révén való – érintettségét az offshore-botrányban úgy kommentálta: ahogyan Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes ügyében, úgy ebben az esetben is felmerül a kérdés, hogy vajon az MSZP-nek mi köze van ezekhez a pénzekhez.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Magabiztos fölénnyel vezet a Fidesz

  Magabiztos fölénnyel vezet a Fidesz

  Ha most vasárnap lenne választás, a 2014-es voksolással közel azonos eredmény születne, ami egyértelmű pozitív visszajelzés a kormánypártoknak – mondta Fodor Csaba az Origónak a Fidesz-KDNP első félévét értékelve.

 • Lángoltak az olajtartályok a Békés megyei Ecsegfalván

  Lángoltak az olajtartályok a Békés megyei Ecsegfalván

  Eloltották az égő olajtartályokat a Békés megyei Ecsegfalván, a tűzoltók már a füst elfojtásán dolgoznak, majd elvégzik a környezeti kármentesítését – tájékoztatta hétfő reggel a műveletet irányító Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

 • Kevés lesz az idén a jó minőségű hazai alma

  Kevés lesz az idén a jó minőségű hazai alma

  Átlagos vagy annál is kisebb mennyiségű almára számítanak a szakemberek a nyár végi, őszi szüret eredményeként, a termés minősége pedig európai viszonylatban igen gyatra: kétharmad körüli az ipari alma aránya (aminek 80 százalékát a sűrítménygyártók vásárolják fel), és csak a maradék az étkezési minőségű – írta a Világgazdaság hétfőn.