2018. április 25., szerda
Márk

Egyéb III.kerület

A legrégebbi lett a legújabb

Szombaton hivatalosan is befejeződtek az építési munkálatok Budapest legrégebbi − 1732-ben épült − zsinagógájában. Óbudán, az Árpád híd budai hídfőjénél lévő épület belső tere a magyar állam támogatásával, illetve a Róth család és a közösség adományaiból újulhatott meg. A pontos összeget nem tudni, azonban az biztos, hogy a központi büdzsé kilencmillió forinttal járult hozzá a renováláshoz. Ebből az összegből a homlokzati nyílászárók cseréjét sikerült megoldani.

Óbuda, zsinagóga, beltér (Fotó: MTI)

(Fotó: MTI)

Ezenkívül azonban még számos munkafolyamatot el kellett végezni, így például gondoskodni kellett az épület statikai megerősítéséről, a gépészeti javításokról, megtörtént a tetőszerkezet modernizálása és egy új imaterem kialakítása, de egy közösségi térnek és egy átmeneti gyermekközpontnak is jutott hely.


A zsinagóga egyébként jelenleg a Magyar Televízió tulajdona, de 2010-től már az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) használatában van. Az állami televízió korábban stúdióként és díszletraktárként használta az épületet.

– Nem kell megvárni, amíg tökéletes lesz, nem kell az utolsó szögnek is a helyén lennie ahhoz, hogy a közösség imádkozni és dolgozni kezdjen – fogalmazott ennek kapcsán Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija az ünnepélyes átadón.

Kapcsolódó Cikkek

 • Helyreigazítás

  A “Sorra hódolnak be az LMP emberei Simicskának” című cikkünkben valótlanul állítottuk…

 • A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  Szegedről indult Tóth Tamás Sándor tanítóképzős hallgató fotókiállítása, amely a szelfik – azaz önportrék – mögötti valóságot mutatja meg, ezzel felhívva a figyelmet a minket körülvevő társadalmi problémákra, amelyekről sok esetben, akarva vagy akaratlanul, de nem veszünk tudomást.

 • Tovább tart a jó széria

  Tovább tart a jó széria

  A férfi kosár- és vízilabda bajnokságokban már a középszakasz zajlik, és ahogy azt a korábbi években megszokhattunk, a Szolnoki Olaj és a Szolnoki Dózsa-Közgép is a felsőházban érdekelt.