EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 28., vasárnap
Emil, Csanád

Egyéb III.kerület

A legrégebbi lett a legújabb

Szombaton hivatalosan is befejeződtek az építési munkálatok Budapest legrégebbi − 1732-ben épült − zsinagógájában. Óbudán, az Árpád híd budai hídfőjénél lévő épület belső tere a magyar állam támogatásával, illetve a Róth család és a közösség adományaiból újulhatott meg. A pontos összeget nem tudni, azonban az biztos, hogy a központi büdzsé kilencmillió forinttal járult hozzá a renováláshoz. Ebből az összegből a homlokzati nyílászárók cseréjét sikerült megoldani.

Óbuda, zsinagóga, beltér (Fotó: MTI)

(Fotó: MTI)

Ezenkívül azonban még számos munkafolyamatot el kellett végezni, így például gondoskodni kellett az épület statikai megerősítéséről, a gépészeti javításokról, megtörtént a tetőszerkezet modernizálása és egy új imaterem kialakítása, de egy közösségi térnek és egy átmeneti gyermekközpontnak is jutott hely.

A zsinagóga egyébként jelenleg a Magyar Televízió tulajdona, de 2010-től már az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) használatában van. Az állami televízió korábban stúdióként és díszletraktárként használta az épületet.

– Nem kell megvárni, amíg tökéletes lesz, nem kell az utolsó szögnek is a helyén lennie ahhoz, hogy a közösség imádkozni és dolgozni kezdjen – fogalmazott ennek kapcsán Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija az ünnepélyes átadón.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

  • Tisztább lett a tér

    Tisztább lett a tér

    Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.