EUR: 309,64 Ft
CHF: 288,55 Ft
2017. március 29., szerda
Auguszta

Belföld

A magyar muszlimok is félnek a terrortól

A Magyarországon élő muszlimoknak az az érdekük, hogy kiszűrjék maguk közül az esetleges gyanús elemeket. A valódi hívők minden erőszakot elítélnek, ráadásul a Magyarországi Muszlimok Egyházának képviselője szerint az elmúlt idők történései után sokan rájuk gyanakszanak a valódi bűnözők helyett.

Budapest, 2016. március 25. Rendőr géppisztollyal a budapesti Nyugati téren 2016. március 25-én, a kettes fokozatú terrorkészültség elrendelése utáni harmadik napon. Március 22-én Brüsszelben két helyszínen történt robbantásos merényletben legalább 31 ember életét vesztette és 316-an megsebesültek, közülük 121 embert még kórházban ápolnak, 63-an intenzív ellátásra szorulnak. Két magyar sérültet kórházban ápolnak. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A brüsszeli támadás után Magyarországon kettes fokozatú terrorkészültséget rendeltek el

Az elmúlt évtizedekben nyugalomban éltek Magyarországon az iszlám követői. A nyolcvanas évek végén jött létre a Magyar Iszlám Közösség (MIK), majd 2000-ben a Magyarországi Muszlimok Egyháza (MME), amely az e hitre tért magyarok mellett az országban hosszabb-rövidebb ideig tartózkodó muszlimoknak nyújt kezet. A brüsszeli merénylet után mindkét szervezet nyilatkozatban ítélte el az elkövetőket és a terror minden formáját.

– Az iszlám elítéli a gyilkosságot – magyarázta a Lokálnak Sulok Zoltán Szabolcs, az MME képviselője. − A hívő ember számára a másik ember vére és vagyona szent és sérthetetlen, és semmiféle mennybéli jutalomban nem részesül az sem, aki öngyilkos merényletben ontja ki ártatlanok vérét. Erősen kérdéses, hogy azok, akik a terrorcselekményeket elkövették, a vallási megértés mely fokán álltak. Az eddigi információk alapján azt látjuk, hogy valójában börtönviselt, sokszor drogokkal is üzletelő bűnözőkről volt szó, akik vallási köntösbe próbálták öltöztetni a tetteiket.

Igen ám, csakhogy a nyugat-európai tapasztalatok szerint ezek az elemek bármilyen közösségbe könnyedén beférkőznek. Miért ne tudnának egy olyan mecsetben agitálni, amelynek az ittenihez hasonló nemzetközi közössége van?

– Egyrészt mert nálunk semmilyen idegen, ismeretlen ember nem kaphat fórumot – hangzik Sulok Zoltán Szabolcs válasza. – Természetesen azt, hogy ki jön be imádkozni egy mecsetbe, nem tudjuk ellenőrizni. Tanítónak azonban csak olyat hívunk, akit előzetesen ellenőriztünk, átvilágítottunk. A nyugati tapasztalat szerint a terroristák olyan helyeken tudnak maguknak követőket találni, ahol gyenge a közösség, nem ismerik egymást jól az emberek. Egyébként pedig a mi érdekünk is, ha bármilyen gyanús megmozdulásra felfigyelnénk, azonnal értesítenénk a rendőrséget.

A legrosszabb minden óvintézkedés ellenére bekövetkezhet. A CIA közelmúltbeli közlése szerint Magyarország is lehet a terroristák célpontja. – Ettől mi is nagyon félünk – mondta az MME képviselője. – Mivel az utóbbi egy-két évben már érzékeltük, hogy sokan gyanakvással tekintenek ránk, elképzelhetőnek tartjuk, hogy egy terrortámadás után háborgatnák a mecseteket, híveket. Azt hiszem, elég enyhe kifejezés, ha azt mondom, hogy ehhez semmi érdekünk nem fűződik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Simicska tanácsaira támaszkodna Vona

  Simicska tanácsaira támaszkodna Vona

  Jelen pillanatban nem venné fel a Jobbikba Simicska Ádámot Vona Gábor, ám a segítségét elfogadnák. Mindezt az ATV Egyenes beszéd című műsorában mondta a Jobbik elnöke, aki a műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy Simicska Ádám kérte-e a felvételét a Jobbikba, Vona azt válaszolta: ez valótlan információ, vagyis kacsa.

 • Lebukott Demszky! Aba Botond is ellene vallott

  Lebukott Demszky! Aba Botond is ellene vallott

  Egykori beosztottja, Aba Botond volt BKV-vezérigazgató az Országgyűlés gazdasági bizottságának elismerte: Demszky Gábor „közvetlen irányításával” működött a DBR Metró Projekt Kft.

 • Allergiások figyelem!: Fokozódik a nyír pollenszórása

  Allergiások figyelem!: Fokozódik a nyír pollenszórása

  Az elkövetkező napokban várhatóan országszerte fokozódik a nyír pollenszórása, a déli, délnyugati országrészben a koncentrációja már a magas szintet is elérheti – tette közzé az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán.