2017. december 13., szerda
Luca, Otília

Életmód

A medvehagyma elűzi a mérget

Itt az utolsó lehetőség az idei medvehagymaszüretre, nemsokára ugyanis vége a szezonnak, és kár lenne kihagyni a kamrából a reneszánszát élő növényt. Nem csupán pogácsában kiváló, pestónak elkészítve egész évben tavaszi ízt varázsolhatunk a konyhába. A medvehagyma egyébként a méregtelenítés egyik legfontosabb eleme.

medvehagymás_pogácsaBrummogó pogácsa

Hozzávalók
70 dkg liszt
1,5 dl tej
3 tojás
2 tk. só
5 dkg élesztő
10 dkg margarin
2 ek. tejföl
1 csokor medvehagyma
A medvehagymát alaposan megmossuk és szárazra csepegtetjük. Apróra vágjuk, majd 2-3 ek. olaj hozzáadásával krémesre turmixoljuk. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, és összekeverjük valamennyi hozzávalóval, majd alaposan összegyúrjuk. Letakarva, meleg helyen 30 percig pihentetjük. Amikor a tészta megkelt, téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a medvehagymás olajjal. A tésztát bal és jobb oldalról középig hajtogatjuk, és újra megkenjük. Aztán vízszintesen behajtjuk a felső részt, megkenjük, majd ráhajtjuk az alsó részt. A hajtogatott tésztát letakarva, meleg helyen újabb 30 percet pihentetjük, majd a hajtogatást még 3-szor megismételjük. Minden alkalommal kenjük meg és tartsuk be a 30 perc pihentetési időt! Az elkészült tésztát nyújtjuk, tetejét éles késsel berácsozzuk és kockákra vágjuk. A tetejét megkenjük tojással, előmelegített sütőben készre sütjük.


pestoPikáns pesto ínyenceknek

Hozzávalók:
1 csokor medvehagyma
4-5 ek. darált dió
4-5 ek. parmezán sajt
1-2 dl. olívaolaj
só, oregano

A medvehagymát, a darált diót, a parmezánt összeturmixoljuk, ízlés szerint sóval és oreganóval fűszerezzük, majd alaposan összekeverjük az olajjal. Csatos üvegben vagy befőttes üvegben tároljuk.

Kapcsolódó Cikkek