EUR: 307,64 Ft
CHF: 287,07 Ft
2017. január 19., csütörtök
Sára, Márió

Külföld

A mexikói börtönökben nincs megfelelő őrség

Nem kell majd szabad telefonra várni

A mexikói tagállami börtönök háromnegyedében nincs megfelelő őrség, a túlzsúfoltság legkirívóbb példája pedig az a négyszemélyes cella, amelybe 30 rabot zártak össze – egyebek közt ez olvasható a mexikói Országos Emberi Jogi Bizottság kedden közzétett börtönkörkép-jelentésében.

A bizottság 130 börtönt keresett fel Mexikó tagállamaiban. Megállapításai szerint ezekben még a szövetségi börtönökhöz képest is rosszabb a helyzet, bár nem sokkal. A 130 fegyintézet közül 95-ben nem megfelelő az őrség, 104-ben nem különítik el szabályszerűen a már elítélteket a tárgyalásukra váróktól, 71 túlzsúfolt, és legalább minden másodikat részben a rabok uralják. Ennek aztán megvan az a következménye, hogy gyakoriak az egymás közti leszámolások. A jelentés kiemeli, hogy a Topo Chico nevű börtönben februárban 49 gyilkosság történt, melyeket kalapáccsal, késsel vagy bottal követtek el.

Mexikónak 31 tagállama van, és ezek közül mindössze egyetlenben találta a bizottság elfogadhatónak a börtönviszonyokat.

Az országban tavaly közel negyedmillióan voltak rács mögött.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendrakásért kapott egymillió dollárt

  Rendrakásért kapott egymillió dollárt

  Miközben az amerikai Joemel Panisa reggel még azért morgolódott, mert a hóakadályok miatt nem tud munkába menni, pár órával később már 300 millió forint boldog tulajdonosa volt.

 • Élő adásban szunyókált el az asszony – Videó!

  Élő adásban szunyókált el az asszony – Videó!

  A spanyol tévétörténelem egyik legmókásabb pillanatát élték át annak a tévéműsornak a nézői, akik szemtanúi voltak a „Délután itt és most” című beszélgetős műsorban elszundító vendég szunyókálásának.

 • Magyarbarát elnök az EP élén

  Magyarbarát elnök az EP élén

  Antonio Tajani lett az EP új elnöke. Kinevezésével Donald Trump után újabb erős ember tűnt fel a nemzetközi porondon, aki szimpatizál Magyarországgal.