EUR: 309,64 Ft
CHF: 288,55 Ft
2017. március 29., szerda
Auguszta

Belföld

A  munka meg az ünnepe

 Azért ha az ember visszaemlékezik a nagy szakszerves majálisokra a rendszerváltoztatás után, jogosan merül fel benne a kérdés: mit is ünnepeltek tulajdonképpen? A munkanélküliséget?

Május1-kb1953-wikipediaNem volt olyan szónok, aki a BALsors jegyében ne arról értekezett volna különböző szófordulatokkal, agitációs és propagandaszöveggel és hangerővel, hogy a melósok, a munkások a rendszerváltás vesztesei, hogy a munkanélküliség az egekbe szökken, hogy nincs munka, nincs betevő, bezzeg a Kádár-rendszerben…

Tették ezt úgy, hogy egy komplett lakatosbrigád havi fizetését vitték haza szakszervfunkciként. Kinyílott az ember zsebében a bicska, de nem szólt, mert nem akarta bántani a valóban munkanélkülivé vált dolgozók sokaságát. És akkor – lássuk be őszintén – a remény apró szikrája sem csillant meg a tekintetben, hogy belátható időn belül minden más lesz.

Jó ideig nem lett. Akkor sem, amikor a melósok érdekeit – legalábbis hangban – képviselők és védők kapták meg a kormányrudat. A helyzetük még rosszabb lett.

Most, amikor a világ legnegatívabb szóösszetétele adja a legpozitívabb hírt e témában – „történelmi mélyponton a munkanélküliség” –, nagy a csönd. Nem lehet hiányról szónokolni, nem lehet a munkanélküliek növekvő számáról értekezni. Nem, mert egyes területeken munkaerőhiány van. Azaz van munka, csak dolgozni kellene. Az meg nem mindenkinek akaródzik. Helyette inkább vakaródzik. Segély nincs – meló van. Ezt tényleg lehetne ünnepelni.

Kétlem, hogy a nevükben baloldaliak ezt megteszik. Nem illik a „kommenikációs tervbe”.

De azért a jó érzésű munkás ünnepelhet. Ha akar, akkor van hol dolgoznia. 25 évvel ezelőtt álmodni sem mert róla.

A nagy kérdés ma már az: akar-e.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Simicska tanácsaira támaszkodna Vona

  Simicska tanácsaira támaszkodna Vona

  Jelen pillanatban nem venné fel a Jobbikba Simicska Ádámot Vona Gábor, ám a segítségét elfogadnák. Mindezt az ATV Egyenes beszéd című műsorában mondta a Jobbik elnöke, aki a műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy Simicska Ádám kérte-e a felvételét a Jobbikba, Vona azt válaszolta: ez valótlan információ, vagyis kacsa.

 • Lebukott Demszky! Aba Botond is ellene vallott

  Lebukott Demszky! Aba Botond is ellene vallott

  Egykori beosztottja, Aba Botond volt BKV-vezérigazgató az Országgyűlés gazdasági bizottságának elismerte: Demszky Gábor „közvetlen irányításával” működött a DBR Metró Projekt Kft.

 • Allergiások figyelem!: Fokozódik a nyír pollenszórása

  Allergiások figyelem!: Fokozódik a nyír pollenszórása

  Az elkövetkező napokban várhatóan országszerte fokozódik a nyír pollenszórása, a déli, délnyugati országrészben a koncentrációja már a magas szintet is elérheti – tette közzé az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán.