EUR: 308,44 Ft
CHF: 287,98 Ft
2017. március 23., csütörtök
Emőke

Külföld

A Pentagon nem tartja háborús bűnnek a kórházbombázást

Nem minősül háborús bűnnek a 2015-ös, több mint negyven halálos áldozatot követelő afganisztáni kórházbombázás, mivel azt tévedések sorozata okozta – állapította meg pénteken ismertetett jelentésében az amerikai védelmi minisztérium. A légitámadás túlélői és a halálos áldozatok hozzátartozói Kabulban döbbenettel és haraggal fogadták a jelentés megállapításait.

Az amerikai légierő gépei tavaly október 3-án bombázták le az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet kunduzi kórházát, az ország északi részén. A légicsapásban 42 ember halt meg, köztük orvosok és betegek. Az MSF háborús bűncselekménynek minősítette a “brutális” támadást és független vizsgálatot követelt.

A Pentagonban Joseph Votel tábornok, az amerikai hadsereg központi parancsnokságának vezetője tájékoztatta a sajtót. Közlése szerint a vizsgálóbizottság úgy értékelte, hogy nem háborús bűncselekmény, hanem tévedések sorozata történt. A katonák egy része nem tartotta tiszteletben a fegyveres konfliktusokban is érvényes nemzetközi jogszabályokat – fogalmazott. Felhívta a figyelmet arra, hogy háborús bűntettnek a polgári személyek vagy védett helyek és intézmények ellen szándékosan elkövetett támadás minősül, nem pedig egy akaratlanul elkövetett támadás.

Votel tábornok – kérdésekre válaszolva – többször is azt állította, hogy a katonák egyike sem volt tudatában annak, hogy kórházat bombáznak. A támadás célpontjául kijelölt épületegyüttes a kórháztól alig negyed mérföldre (400 méterre) volt.

Magyarázata szerint az MSF által működtetett sebészeti központ szerepelt az amerikai erők azon listáján, amely a nem támadható létesítményeket tartalmazza, a harci gép legénysége azonban nem fért hozzá ehhez a listához, mivel gyors riasztással küldték őket bevetésre, s ezért a gép fedélzeti rendszerébe nem voltak feltöltve ezek az adatok. Azóta – mondta – intézkedéseket hoztak a hasonló hibák elkerülése érdekében.

Votel “mély együttérzését” fejezte ki a téves bombázás sebesültjeinek és a halálos áldozatok hozzátartozóinak.

Az érintettek az afgán fővárosban azt mondták, döbbenettel és haraggal tölti el őket, hogy a hibákért felelős amerikai katonák ellen nem emelnek vádat.

Egyikük, Zabihulla Nejazi ápoló, aki a támadás következtében elvesztette a bal kezét és szemét, az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy ami történt, “megbocsáthatatlan”, s ő és más áldozatok családjai is azt akarják, hogy “szolgáltassanak igazságot” nekik. A vétkesekre kirótt “fegyelmi büntetés elfogadhatatlan számunkra” – mondta, s hozzátette, hogy a felelősöket Afganisztánban kellene bíróság elé állítani, a túlélők és az áldozatok hozzátartozóinak jelenlétében. Sebesülései miatt a 25 éves férfi azóta többször is kórházi kezelésre szorult, és most indiai vízumra vár, hogy az MSF szervezésében Indiában folytathassák a kezelését.

Illetékesek azt közölték, hogy az ügyben érintett amerikai katonák fenyítésben részesülnek, de nem emelnek vádat ellenük. Az egyik illetékes szerint a megfenyített 16 katona között egy kétcsillagos tábornok is van, és többen a különleges műveleti erők tagjai. Senkit sem állítottak haditörvényszék elé, a megrovás vagy felfüggesztés azonban – tette hozzá – gyakorta a katonai karrier végét jelentik.

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Nagyképű Maradona

    A nap képe: Nagyképű Maradona

    Egy hatalmas tűzfalon csodálhatják Diego Maradona képmását az olaszok. Az egykori argentin labdarúgócsillagot ábrázoló falfestményt Nápoly egyik bérházára készítette el Jorit Agoch olasz művész.

  • Naponta 800 kisgyerek hal meg a szennyezett víz miatt

    Naponta 800 kisgyerek hal meg a szennyezett víz miatt

    Tegnap volt a víz világnapja, amelyet 1993 óta március 22-én tartanak. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.