2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Egyéb XI.kerület

A petőfisek megtudták, mi volt régen Újbuda-Tóváros helyén

rendhagyó töri11

A diákok játszva tanulják meg lakóhelyük történetét

A rendhagyó történelemóra sorozat, amelynek során a kerületi iskolások játékos formában sajátítják el a lakóhelyükről szóló tudásanyagot, Farkas Krisztina önkormányzati képviselő szerevezésében indult el. A sorozat második állomása a Petőfi Sándor Általános Iskolában volt.


Minden ember életében eljön az a pillanat, amikor kíváncsi lesz lakóhelye történelmére. Újbuda nagyon gazdag történelmi leletekben, hiszen több száz, sőt ezer évre visszamenőleg is van információ, kik és hogyan éltek ezen a területen.

A legnagyobb ismert Árpád-kori település az Újbuda-Tóváros Lakópark építése során felszínre került Kána falu volt. A feltárás után a lakópark építése miatt a falut visszatemették, csak a templom romjai maradtak a felszínen. Az ásatás vezetője, Terei György Farkas Krisztina önkormányzati képviselő kérésére a leletanyagokból figyelemfelkeltő előadás-sorozatot indított a kerületben, tanórán, játékos formában sajátíthatják el a gyerekek a régészeti alapismereteket, valamint lakóhelyük történetét. A második rendhagyó történelemóra a Petőfi Sándor Általános Iskolában volt, példáját több oktatási intézmény követi hamarosan.

Fotók: ujbuda.hu

Terei György régész az ásatásokból összeállított anyagot viszi a helyi iskolákba

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.