EUR: 307,38 Ft
CHF: 282,09 Ft
2017. május 29., hétfő
Magdolna

Egyéb XI.kerület

A petőfisek megtudták, mi volt régen Újbuda-Tóváros helyén

rendhagyó töri11

A diákok játszva tanulják meg lakóhelyük történetét

A rendhagyó történelemóra sorozat, amelynek során a kerületi iskolások játékos formában sajátítják el a lakóhelyükről szóló tudásanyagot, Farkas Krisztina önkormányzati képviselő szerevezésében indult el. A sorozat második állomása a Petőfi Sándor Általános Iskolában volt.

Minden ember életében eljön az a pillanat, amikor kíváncsi lesz lakóhelye történelmére. Újbuda nagyon gazdag történelmi leletekben, hiszen több száz, sőt ezer évre visszamenőleg is van információ, kik és hogyan éltek ezen a területen.

A legnagyobb ismert Árpád-kori település az Újbuda-Tóváros Lakópark építése során felszínre került Kána falu volt. A feltárás után a lakópark építése miatt a falut visszatemették, csak a templom romjai maradtak a felszínen. Az ásatás vezetője, Terei György Farkas Krisztina önkormányzati képviselő kérésére a leletanyagokból figyelemfelkeltő előadás-sorozatot indított a kerületben, tanórán, játékos formában sajátíthatják el a gyerekek a régészeti alapismereteket, valamint lakóhelyük történetét. A második rendhagyó történelemóra a Petőfi Sándor Általános Iskolában volt, példáját több oktatási intézmény követi hamarosan.

Fotók: ujbuda.hu

Terei György régész az ásatásokból összeállított anyagot viszi a helyi iskolákba

Kapcsolódó Cikkek

  • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

  • Tisztább lett a tér

    Tisztább lett a tér

    Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.