EUR: 310,17 Ft
CHF: 289,19 Ft
2017. január 24., kedd
Timót

Belföld

A szakértő szerint nem vagyunk túl a menekültválság csúcsán

Idomeni, 2015. december 7.
Migránsok ételért állnak sorban a görögországi Idomeni és a macedóniai Gyevgyelija közötti határátkelő görög oldalán 2015. december 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Nem vagyunk túl a menekültválság tetőfokán, túl optimista a német belügyminiszter erről tett kijelentése – mondta Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára az M1 aktuális csatornán hétfőn.

A szakértőt arról is kérdezték, hogy Thomas de Maiziere a Tagesspiegel című lap vasárnapi számában úgy fogalmazott: “nagyon óvatosan mondom, hogy túlestünk a menekültválság csúcsán”. Kiss J. László felhívta a figyelmet arra, a német belügyminiszter kijelentette azt is, az észak-afrikai országokkal is hasonló megállapodást kellene kötni, mint amilyen az Európai Unió és Törökország között született.

A menekültválságról szólva közölte: “nem vagyunk túl a tetőfokán, ez nagyon merész kijelentés”, talán kincstári optimizmusnak nevezhető. Hozzáfűzte, látható, hogy a hétvégén is 300-400 menekült érkezett a görög szigetekre.

Kiss J. László szerint a kérdés az, hogy az EU-török megállapodás végrehajtása milyen üzenetet küld a menekülteknek, hogyan alakulnak ki az alternatív menekültútvonalak, és hogyan tudja az EU további megállapodásokkal kizárni ezeket a lehetőségeket.

Hozzátette továbbá, hogy nem tudni, Németország mellett a megállapodásban szereplő 72 ezer szír menekült befogadásából a többi EU-tagország milyen mértékben vállal részt. Jelezte: a török magatartás “sem világos”, mert a törökök szír menekülteket fordítanak vissza szülőföldjükre az Amnesty International jogvédő szervezet jelentése szerint.

Kapcsolódó Cikkek