EUR: 310,76 Ft
CHF: 259,50 Ft
2018. április 23., hétfő
Béla

Belföld

A tervezettnél kedvezőbben alakult a költségvetési hiány 2015-ben

A tervezettnél kedvezőbb lett a költségvetés hiánya 2015-ben, és Magyarország teljesíteni tudta a maastrichti kritériumokban meghatározott szintet – emelte ki a Századvég Gazdaságkutató közleményében.

Tavaly a 2014-es évhez képest majdnem egy százalékponttal csökkent az államadósság értéke is. A kisebb hiány egyaránt köszönhető a jó gazdasági teljesítménynek, valamint a gazdaság fehéredésének, amelyhez jelentősen hozzájárult az online pénztárgépek bevezetése – jegyezték meg az elemzők.


2016-ban a Századvég Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint tovább csökkenhet a költségvetés hiánya, és az uniós módszertan szerint a mutató értéke a GDP 1,6 százaléka lehet, míg az államadósság aránya a GDP 73,2 százalékára csökkenhet.

Kifejtették, hogy a kormányzati szektor 625,5 milliárd forintos 2015. évi hiánya az előző évihez képest nominálisan és a GDP arányában is alacsonyabb volt. A GDP arányában 1,9 százalékos hiány a tervezettnél fél százalékponttal kedvezőbb.


A negyedik éve jelentős mértékben a maastrichti konvergenciakritérium alatt teljesülő hiány a magyar gazdaságpolitika hitelességét mutatja, ami az államadósság és a kamatkiadások csökkenését eredményezi – olvasható a közleményben.

A bevételek 7,7 százalékos növekedéséhez egyaránt hozzájárultak a személyi jövedelemadóból származó bevételek, valamint az áfa-befizetések. Kiadási oldalon 2015-ben 6,6 százalékos növekedés történt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezt jelentős részben az uniós támogatásokhoz kapcsolódó önrész okozta – jelezték.

Hangsúlyozták, hogy a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési ciklus teljes elszámolása még nem történt meg, ez az államadósságra hatással van, az államadósság a tavaly év végi 75,3 százalékos szintje az EU-s pénzek beérkezésével tovább csökkenhet.

A gazdaságkutató előrejelzése szerint idén várhatóan folytatódnak a kedvező költségvetési folyamatok, a gazdaság élénkülésének és fehéredésének köszönhetően a GDP-arányos hiány 1,6 százalékra, az államadósság pedig 73,2 százalékra mérséklődhet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Mindenhol nyert volna a Fidesz

  Mindenhol nyert volna a Fidesz

  Az ellenzék nem magában, hanem egyebek mellett a választási rendszerben keresi hatalmas vereségük okát. Pedig nincs olyan ország, amely választási rendszerével nem a Fidesz kormányozna.

 • Szabadon járhat Budapesten Gyárfás

  Szabadon járhat Budapesten Gyárfás

  Már tavaly októberben megkapta Gyárfás Tamástól a Fenyő-gyilkosság felbujtójához elvezető bizonyítékot I. Sándor főügyész, mégsem tett semmit.

 • Pénzt ad Brüsszel Sorosnak

  Pénzt ad Brüsszel Sorosnak

  Újabb pofont kapott Magyarország Soros Györgytől és bandájától. Múlt hét hétfőn járt Brüsszelben a pénzügyi spekuláns és láss csodát, csütörtökön már meg is szavazták Strasbourgban a hazánk destabilizálását segítő civil szervezetek támogatásáról szóló előterjesztést.

 • Orbán Viktor: Nem fogadják el az eredményt

  Orbán Viktor: Nem fogadják el az eredményt

  Soros György pénzügyi spekuláns körei rossz lóra tettek, és most éppen bukóban vannak – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a parlamenti választás eredményét kommentálva.