EUR: 307,73 Ft
CHF: 267,38 Ft
2017. október 17., kedd
Hedvig

Belföld

A tervezettnél kedvezőbben alakult a költségvetési hiány 2015-ben

A tervezettnél kedvezőbb lett a költségvetés hiánya 2015-ben, és Magyarország teljesíteni tudta a maastrichti kritériumokban meghatározott szintet – emelte ki a Századvég Gazdaságkutató közleményében.

Tavaly a 2014-es évhez képest majdnem egy százalékponttal csökkent az államadósság értéke is. A kisebb hiány egyaránt köszönhető a jó gazdasági teljesítménynek, valamint a gazdaság fehéredésének, amelyhez jelentősen hozzájárult az online pénztárgépek bevezetése – jegyezték meg az elemzők.

2016-ban a Századvég Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint tovább csökkenhet a költségvetés hiánya, és az uniós módszertan szerint a mutató értéke a GDP 1,6 százaléka lehet, míg az államadósság aránya a GDP 73,2 százalékára csökkenhet.

Kifejtették, hogy a kormányzati szektor 625,5 milliárd forintos 2015. évi hiánya az előző évihez képest nominálisan és a GDP arányában is alacsonyabb volt. A GDP arányában 1,9 százalékos hiány a tervezettnél fél százalékponttal kedvezőbb.

A negyedik éve jelentős mértékben a maastrichti konvergenciakritérium alatt teljesülő hiány a magyar gazdaságpolitika hitelességét mutatja, ami az államadósság és a kamatkiadások csökkenését eredményezi – olvasható a közleményben.

A bevételek 7,7 százalékos növekedéséhez egyaránt hozzájárultak a személyi jövedelemadóból származó bevételek, valamint az áfa-befizetések. Kiadási oldalon 2015-ben 6,6 százalékos növekedés történt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezt jelentős részben az uniós támogatásokhoz kapcsolódó önrész okozta – jelezték.

Hangsúlyozták, hogy a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési ciklus teljes elszámolása még nem történt meg, ez az államadósságra hatással van, az államadósság a tavaly év végi 75,3 százalékos szintje az EU-s pénzek beérkezésével tovább csökkenhet.

A gazdaságkutató előrejelzése szerint idén várhatóan folytatódnak a kedvező költségvetési folyamatok, a gazdaság élénkülésének és fehéredésének köszönhetően a GDP-arányos hiány 1,6 százalékra, az államadósság pedig 73,2 százalékra mérséklődhet.

Kapcsolódó Cikkek

  • Tovább marakodik a baloldal

    Tovább marakodik a baloldal

    Nagyon elegük van már az embereknek a baloldali hisztiből. Lassan már gyomorgörcsöt okozó szitokszóvá válik az összefogás kifejezés. A legnagyobb közösségi oldalon most például óriási a felháborodás, mert az ellenzéki pártok sorra lemondták, hogy egy színpadra álljanak a közös október 23-ai rendezvényen.

  • Magyarországot nem érinti az uniós cukorkvóta eltörlése

    Magyarországot nem érinti az uniós cukorkvóta eltörlése

    Jelentősen megváltoztak a cukorrépa-termesztés és a cukorgyártás feltételei szeptember 30., az uniós cukorkvóta megszűnése után. Szakértők szerint a magyar termelés és feldolgozás mennyiségét az intézkedés érdemben nem érinti, de a cukor árát az EU-ban mérsékelheti, közelíti a világpiaci árhoz.