2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb XXII.kerület

Agorája is van Budafok-Téténynek

Fotó: Budafok-Tétény önkormányzat

Karsay Ferenc polgármester együtt ünnepelt a fiatalokkal az új agorán

piac22

A helyiek birtokba vették az új közösségi teret

Hivatalosan is birtokba vehették az itt élők a Budafoki Szomszédok Piacát az új köztérrel, valamint a Stáció lépcsőt és a Péter-Pál-kápolna mellett kialakított közösségi kertet. A lakosságnak rendezett átadóünnepségen a Budafok Big Band is szórakoztatta a közönséget.

BBB22

Puskás Csaba (középen), a Budafok Big Band vezetője köszöntötte a közönséget

A Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ pályázatának támogatásával épülhetett új piac és köztér Budafok-Tétényben, illetve ennek köszönhetően újulhatott meg a Stációk menti lépcsősor, készült el a Stáció Kert a kilátóval. A fejlesztések a település épített környezetének megóvását, a lakossági, illetve egyházi igényeket és a helyi turizmus fellendülését is szolgálják.


– Egy piac nem csupán kereskedelmi szempontból fontos egy város számára, ez egyben a mai kor agorája, találkozási pontja is – fogalmazott Karsay Ferenc. A polgármester hozzátette, Budafok-Tétény Önkormányzata évek óta tervezte egy a városképhez illeszkedő új piac és hozzá kapcsolódó közösségi tér kialakítását. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes köszöntőbeszédében azt hangsúlyozta, azért hívták életre a TÉR_KÖZ pályázatot, hogy Budapest közösségi terei megújuljanak.

A budafoki beruházások létrejötte széles körű összefogás eredménye: a TÉR_KÖZ pályázatot kiíró fővárosi önkormányzat, Budafok-Tétény Önkormányzata, a kerületi civil szervezetek és a piac bérlőinek együttműködésén alapszik. A piac és a hozzá tartozó köztér terveit Kertész András és csapata készítette.


– A fejlesztés hatására érezhetően megélénkült a budafoki piac forgalma, és ennek pozitív hatását már tapasztalhatják a környékbéli kereskedők, üzlettulajdonosok is, a magas színvonalú, igényesen kialakított új épület lendületet ad a kerület kiskereskedelmének. Ez közvetve hozzájárul a foglalkoztatottság növekedéséhez, a környékbeli ingatlanok értéknövekedéséhez, egy élhetőbb kerületközpont kialakulásához – foglalta össze az eredményeket Karsay Ferenc.

Szintén a TÉR_KÖZ pályázat keretében hajtották végre a Stáció lépcső, a budafoki kálvária és környezete rehabilitációját is, Rimely Károly, Rimely Ádám és Holtság Ágnes tervei alapján. A program által érintett terület magában foglalja a Péter-Pál utca egy rövid szakaszát, a Stáció lépcsőt és utcát, a Péter-Pál-kápolna telkét, a vele szemben található üres önkormányzati telket, a Kálváriahegy utca felső részét, a Szikla utca alsó szakaszát és a Golgota telkét. Karsay Ferenc hangsúlyozta, a munka nem ért véget, Budafok-Tétény belvárosának városképi megújulása idén folytatódik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.