EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 27., szombat
Hella

Egyéb XXII.kerület

Agorája is van Budafok-Téténynek

Fotó: Budafok-Tétény önkormányzat

Karsay Ferenc polgármester együtt ünnepelt a fiatalokkal az új agorán

piac22

A helyiek birtokba vették az új közösségi teret

Hivatalosan is birtokba vehették az itt élők a Budafoki Szomszédok Piacát az új köztérrel, valamint a Stáció lépcsőt és a Péter-Pál-kápolna mellett kialakított közösségi kertet. A lakosságnak rendezett átadóünnepségen a Budafok Big Band is szórakoztatta a közönséget.

BBB22

Puskás Csaba (középen), a Budafok Big Band vezetője köszöntötte a közönséget

A Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ pályázatának támogatásával épülhetett új piac és köztér Budafok-Tétényben, illetve ennek köszönhetően újulhatott meg a Stációk menti lépcsősor, készült el a Stáció Kert a kilátóval. A fejlesztések a település épített környezetének megóvását, a lakossági, illetve egyházi igényeket és a helyi turizmus fellendülését is szolgálják.

– Egy piac nem csupán kereskedelmi szempontból fontos egy város számára, ez egyben a mai kor agorája, találkozási pontja is – fogalmazott Karsay Ferenc. A polgármester hozzátette, Budafok-Tétény Önkormányzata évek óta tervezte egy a városképhez illeszkedő új piac és hozzá kapcsolódó közösségi tér kialakítását. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes köszöntőbeszédében azt hangsúlyozta, azért hívták életre a TÉR_KÖZ pályázatot, hogy Budapest közösségi terei megújuljanak.

A budafoki beruházások létrejötte széles körű összefogás eredménye: a TÉR_KÖZ pályázatot kiíró fővárosi önkormányzat, Budafok-Tétény Önkormányzata, a kerületi civil szervezetek és a piac bérlőinek együttműködésén alapszik. A piac és a hozzá tartozó köztér terveit Kertész András és csapata készítette.

– A fejlesztés hatására érezhetően megélénkült a budafoki piac forgalma, és ennek pozitív hatását már tapasztalhatják a környékbéli kereskedők, üzlettulajdonosok is, a magas színvonalú, igényesen kialakított új épület lendületet ad a kerület kiskereskedelmének. Ez közvetve hozzájárul a foglalkoztatottság növekedéséhez, a környékbeli ingatlanok értéknövekedéséhez, egy élhetőbb kerületközpont kialakulásához – foglalta össze az eredményeket Karsay Ferenc.

Szintén a TÉR_KÖZ pályázat keretében hajtották végre a Stáció lépcső, a budafoki kálvária és környezete rehabilitációját is, Rimely Károly, Rimely Ádám és Holtság Ágnes tervei alapján. A program által érintett terület magában foglalja a Péter-Pál utca egy rövid szakaszát, a Stáció lépcsőt és utcát, a Péter-Pál-kápolna telkét, a vele szemben található üres önkormányzati telket, a Kálváriahegy utca felső részét, a Szikla utca alsó szakaszát és a Golgota telkét. Karsay Ferenc hangsúlyozta, a munka nem ért véget, Budafok-Tétény belvárosának városképi megújulása idén folytatódik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.