2018. január 19., péntek
Sára, Márió

Egyéb XXII.kerület

Agorája is van Budafok-Téténynek

Fotó: Budafok-Tétény önkormányzat

Karsay Ferenc polgármester együtt ünnepelt a fiatalokkal az új agorán

piac22

A helyiek birtokba vették az új közösségi teret

Hivatalosan is birtokba vehették az itt élők a Budafoki Szomszédok Piacát az új köztérrel, valamint a Stáció lépcsőt és a Péter-Pál-kápolna mellett kialakított közösségi kertet. A lakosságnak rendezett átadóünnepségen a Budafok Big Band is szórakoztatta a közönséget.

BBB22

Puskás Csaba (középen), a Budafok Big Band vezetője köszöntötte a közönséget

A Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ pályázatának támogatásával épülhetett új piac és köztér Budafok-Tétényben, illetve ennek köszönhetően újulhatott meg a Stációk menti lépcsősor, készült el a Stáció Kert a kilátóval. A fejlesztések a település épített környezetének megóvását, a lakossági, illetve egyházi igényeket és a helyi turizmus fellendülését is szolgálják.


– Egy piac nem csupán kereskedelmi szempontból fontos egy város számára, ez egyben a mai kor agorája, találkozási pontja is – fogalmazott Karsay Ferenc. A polgármester hozzátette, Budafok-Tétény Önkormányzata évek óta tervezte egy a városképhez illeszkedő új piac és hozzá kapcsolódó közösségi tér kialakítását. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes köszöntőbeszédében azt hangsúlyozta, azért hívták életre a TÉR_KÖZ pályázatot, hogy Budapest közösségi terei megújuljanak.

A budafoki beruházások létrejötte széles körű összefogás eredménye: a TÉR_KÖZ pályázatot kiíró fővárosi önkormányzat, Budafok-Tétény Önkormányzata, a kerületi civil szervezetek és a piac bérlőinek együttműködésén alapszik. A piac és a hozzá tartozó köztér terveit Kertész András és csapata készítette.


– A fejlesztés hatására érezhetően megélénkült a budafoki piac forgalma, és ennek pozitív hatását már tapasztalhatják a környékbéli kereskedők, üzlettulajdonosok is, a magas színvonalú, igényesen kialakított új épület lendületet ad a kerület kiskereskedelmének. Ez közvetve hozzájárul a foglalkoztatottság növekedéséhez, a környékbeli ingatlanok értéknövekedéséhez, egy élhetőbb kerületközpont kialakulásához – foglalta össze az eredményeket Karsay Ferenc.

Szintén a TÉR_KÖZ pályázat keretében hajtották végre a Stáció lépcső, a budafoki kálvária és környezete rehabilitációját is, Rimely Károly, Rimely Ádám és Holtság Ágnes tervei alapján. A program által érintett terület magában foglalja a Péter-Pál utca egy rövid szakaszát, a Stáció lépcsőt és utcát, a Péter-Pál-kápolna telkét, a vele szemben található üres önkormányzati telket, a Kálváriahegy utca felső részét, a Szikla utca alsó szakaszát és a Golgota telkét. Karsay Ferenc hangsúlyozta, a munka nem ért véget, Budafok-Tétény belvárosának városképi megújulása idén folytatódik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.