EUR: 310,68 Ft
CHF: 259,46 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb Tatabánya

Ahol a dal az igazi gyógyszer

A koraszülöttek világnapja, november 17-e óta rendeznek babaringató foglalkozásokat keddenként a Szent Borbála Kórház koraszülöttosztályán. Solti Emese, az országos „Ringató-csoport” Tatán élő foglalkozásvezetője a közelmúltban a Gyémánt fürdőben is zenélt gyermekeknek. A kórházban keddenként csendül fel a gitár- és énekhang, aminek köszönhetően gyógyulnak, fejlődnek a babák.

Az egyik legszebb magyar dal, a Tavaszi szél vizet áraszt szólt a Szent Borbála Kórház koraszülöttosztályán. Solti Emese gitározott és énekelt a csemetéknek, akikre jó hatással van a zene és a dalolás.


– Bizonyíthatóan javul a babák állapota, közérzete, hiszen a monitorokon látjuk, hogy beáll a pulzusszám, a gépek visszaigazolják azt, amit érzünk – mondta Solti Emese, aki kedves hangjával valóban nyugtatóan hat a gyermekekre, illetve szüleikre is. – Mindenki tudja, hogy ez jó dolog, jó érzés, amitől ráadásul a babák jobban vannak. A koraszülöttek számára a halk dallamok és az érintések nyugtatóan hatnak. A lüktető dalok beburkolják a gyermekeket, akiknek a fizikai állapota is stabilizálódik. A dal tehát valódi gyógyszer.

14_ringato_01

Ezt erősíti meg dr. Ganzler Krisztina, az osztály adjunktusa.


– A gyermekeknél láthatóan javulnak a vitális paraméterek. Egy-egy ilyen alkalom után jobb lesz a babák szívműködése, rendezettebb a légzés, javul az emésztés, valamint orvosként számomra az is jó érzés, hogy az édesanyák mellett Emese csengő hangját hallgathatjuk – emeli ki a doktornő, aki hasznosnak találja a ringatót.

Hazánkban jelenleg kilenc kórházban működik hasonló kezdeményezés. A tatabányai kórház az elsők között lépett be a sorba. Solti Emese fontosnak tartja, hogy a sokszor legnehezebbnek érzett pillanatokban a családok mellett álljon, valamint segítsen a babáknak az erősödésben, fejlődésben.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.