EUR: 324,61 Ft
CHF: 281,76 Ft
2018. június 25., hétfő
Vilmos

Egyéb Tatabánya

Ahol a dal az igazi gyógyszer

A koraszülöttek világnapja, november 17-e óta rendeznek babaringató foglalkozásokat keddenként a Szent Borbála Kórház koraszülöttosztályán. Solti Emese, az országos „Ringató-csoport” Tatán élő foglalkozásvezetője a közelmúltban a Gyémánt fürdőben is zenélt gyermekeknek. A kórházban keddenként csendül fel a gitár- és énekhang, aminek köszönhetően gyógyulnak, fejlődnek a babák.

Az egyik legszebb magyar dal, a Tavaszi szél vizet áraszt szólt a Szent Borbála Kórház koraszülöttosztályán. Solti Emese gitározott és énekelt a csemetéknek, akikre jó hatással van a zene és a dalolás.


– Bizonyíthatóan javul a babák állapota, közérzete, hiszen a monitorokon látjuk, hogy beáll a pulzusszám, a gépek visszaigazolják azt, amit érzünk – mondta Solti Emese, aki kedves hangjával valóban nyugtatóan hat a gyermekekre, illetve szüleikre is. – Mindenki tudja, hogy ez jó dolog, jó érzés, amitől ráadásul a babák jobban vannak. A koraszülöttek számára a halk dallamok és az érintések nyugtatóan hatnak. A lüktető dalok beburkolják a gyermekeket, akiknek a fizikai állapota is stabilizálódik. A dal tehát valódi gyógyszer.

14_ringato_01

Ezt erősíti meg dr. Ganzler Krisztina, az osztály adjunktusa.


– A gyermekeknél láthatóan javulnak a vitális paraméterek. Egy-egy ilyen alkalom után jobb lesz a babák szívműködése, rendezettebb a légzés, javul az emésztés, valamint orvosként számomra az is jó érzés, hogy az édesanyák mellett Emese csengő hangját hallgathatjuk – emeli ki a doktornő, aki hasznosnak találja a ringatót.

Hazánkban jelenleg kilenc kórházban működik hasonló kezdeményezés. A tatabányai kórház az elsők között lépett be a sorba. Solti Emese fontosnak tartja, hogy a sokszor legnehezebbnek érzett pillanatokban a családok mellett álljon, valamint segítsen a babáknak az erősödésben, fejlődésben.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.