EUR: 311,95 Ft
CHF: 294,19 Ft
2017. április 23., vasárnap
Béla

Egyéb Tatabánya

Ahol a dal az igazi gyógyszer

A koraszülöttek világnapja, november 17-e óta rendeznek babaringató foglalkozásokat keddenként a Szent Borbála Kórház koraszülöttosztályán. Solti Emese, az országos „Ringató-csoport” Tatán élő foglalkozásvezetője a közelmúltban a Gyémánt fürdőben is zenélt gyermekeknek. A kórházban keddenként csendül fel a gitár- és énekhang, aminek köszönhetően gyógyulnak, fejlődnek a babák.

Az egyik legszebb magyar dal, a Tavaszi szél vizet áraszt szólt a Szent Borbála Kórház koraszülöttosztályán. Solti Emese gitározott és énekelt a csemetéknek, akikre jó hatással van a zene és a dalolás.

– Bizonyíthatóan javul a babák állapota, közérzete, hiszen a monitorokon látjuk, hogy beáll a pulzusszám, a gépek visszaigazolják azt, amit érzünk – mondta Solti Emese, aki kedves hangjával valóban nyugtatóan hat a gyermekekre, illetve szüleikre is. – Mindenki tudja, hogy ez jó dolog, jó érzés, amitől ráadásul a babák jobban vannak. A koraszülöttek számára a halk dallamok és az érintések nyugtatóan hatnak. A lüktető dalok beburkolják a gyermekeket, akiknek a fizikai állapota is stabilizálódik. A dal tehát valódi gyógyszer.

14_ringato_01

Ezt erősíti meg dr. Ganzler Krisztina, az osztály adjunktusa.

– A gyermekeknél láthatóan javulnak a vitális paraméterek. Egy-egy ilyen alkalom után jobb lesz a babák szívműködése, rendezettebb a légzés, javul az emésztés, valamint orvosként számomra az is jó érzés, hogy az édesanyák mellett Emese csengő hangját hallgathatjuk – emeli ki a doktornő, aki hasznosnak találja a ringatót.

Hazánkban jelenleg kilenc kórházban működik hasonló kezdeményezés. A tatabányai kórház az elsők között lépett be a sorba. Solti Emese fontosnak tartja, hogy a sokszor legnehezebbnek érzett pillanatokban a családok mellett álljon, valamint segítsen a babáknak az erősödésben, fejlődésben.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Elhunyt Magdalena Abakanowicz

  Elhunyt Magdalena Abakanowicz

  Nyolcvanhat évesen elhunyt Magdalena Abakanowicz világhírű lengyel szobrász – közölte pénteken a lengyel közszolgálati televízió.

 • Rétvári: az elmúlt években több gyógyszer ára csökkent

  Rétvári: az elmúlt években több gyógyszer ára csökkent

  A kormány elmúlt években tett intézkedéseinek köszönhetően mind a gyógyszerkasszában, mind a betegek gyógyszerkiadásaiban pozitív volt a változás – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára Szakács László MSZP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére válaszolva.

 • Topon a kerületi diákok

  Topon a kerületi diákok

  A kompetenciamérés alapján a 277 budapesti intézmény közül az első 15 között végzett a Vörösmarty és a Gloriett iskola.