EUR: 310,22 Ft
CHF: 288,71 Ft
2017. január 24., kedd
Timót

Külföld

Amerika bevetette legnagyobb nehézbombázóit az Iszlám Állam ellen

Al-Udeid légitámaszpont, 2016. április 10.
Az amerikai légierő egyik B-52 Stratofortress típusú interkontinentális nehézbombázója landol a Dohától délnyugatra fekvő al-Udeid légitámaszponton 2016. április 9-én. Az Amerikai Egyesült Államok az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc részeként telepített B-52-eseket Katarba. Az 1991-es Öböl-háború óta először szállnak majd fel amerikai B52-esek a közel-keleti térségben. (MTI/AP/Amerikai légierő/Corey Hook főtörzsőrmester)

Első ízben vetette be a B-52 Stratofortress típusú stratégiai nehézbombázóját az amerikai hadsereg az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet iraki állásai ellen – tudatta szerdán Bagdadban Steve Warren ezredes, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szóvivője.

Egy ilyen nehézbombázó precíziós bombákat dobott le az IÁ egyik lőszerraktárára, a dzsihadisták kezén lévő észak-iraki Moszultól mintegy 60 kilométerre délre.

Warren hangsúlyozta, hogy a korábban Vietnamban és Afganisztánban alkalmazott szőnyegbombázás már a múlté, az Egyesült Államok vezette koalíció többi gépéhez hasonlóan precíziós bombázásra használják a repülő monstrumokat. Charles Brown altábornagy, az amerikai központi parancsnokság (a közel-keleti térség ügyeiben illetékes amerikai katonai szervezet) légierejének parancsnoka korábban úgy fogalmazott, hogy azért nem hajtanak végre szőnyegbombázásokat, mert az amerikai erők minimalizálni akarják a civil áldozatok számát.

Az amerikai hadsereg április elején telepített át több B-52-es bombázót Katarba, ahol a Dohától délnyugatra fekvő al-Udeid légitámaszpont 2003 óta áll az amerikaiak rendelkezésére.

Az 1991-es Öböl-háború óta először szállt fel amerikai B-52-es a közel-keleti térség valamelyik országából.

Kapcsolódó Cikkek