EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 27., szombat
Hella

Külföld

Bővül a magyar élelmiszerek exportja Mongóliába

Dinamikusan fejlődnek a magyar-mongol külkereskedelmi kapcsolatok a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) tevékenységének köszönhetően. Az utóbbi időszakban közel 50 millió forint értékben 25 cég, több mint 100 féle termékét exportálta az MNKH Mongóliába, melynek döntő részét magyar élelmiszerek alkotják.

Mongóliában az elmúlt hónapokban jelentősen élénkült az érdeklődés a magyar élelmiszerek iránt. Tavaly év vége és 2016. február eleje között összesen közel 50 millió forint értékben exportált magyar árut a Magyar Nemzeti Kereskedőház az ázsiai országba, köztük olyan jól ismert magyar gyártók termékeit is, mint a SIÓ, a STÜHMER, az EKO, az Univer vagy a Szerencsi Bonbon.

Az MNKH az exportfolyamat teljes lebonyolításában részt vett, a forgalomba helyezési engedélyek beszerzésén, az ártárgyalásokon, az árualap összeállításán, a logisztikai feladatokon át, a marketing tevékenységig és az ügyletek nyomon követéséig, komplex szolgáltatást nyújtott az ügyletben résztvevő partnercégeknek.

Jelenleg elsősorban magyar gyümölcslére, energiaitalra, csokoládéra, konzervekre, lekvárokra, befőttekre, fűszerekre van igény az ázsiai országban. A magyar termékek már közel 300 mongol üzlet polcain érhetők el országosan, köztük több szupermarketben, bolthálózatokban, nagykereskedelmi egységekben és éttermekben is.

Magyar bolthálózat a mongol fővárosban

A növekvő mongol érdeklődést jelzi, hogy tavaly év végén magyar élelmiszerbolt-hálózat is nyílt a fővárosban, Ulánbátorban Shop Hungary néven. A közvetlenül a Kereskedőház képviseleti irodája által üzemeltetett hálózat keretében egyelőre három üzlet működik, de a tervek között szerepel további egységek megnyitása a fővárosban és vidéken is.

 „A Keleti Nyitás stratégiája mentén Magyarország fontos kereskedelmi partnerként tekint Mongóliára. A kapcsolatok dinamizálásának érdekében közvetlen kereskedelmi képviseletet működtetünk az országban, illetve a tavaly év végi Miniszterelnöki látogatás is nagyban hozzájárult az exportsikerekhez. Az intenzív munka meghozza gyümölcsét és nem csak az élelmiszeripari termékek tekintetében. A siker része az Ulánbátori Fejlesztési Irodával tavaly év végén kötött 25 millió eurós megállapodás is, amelynek keretében magyar cégek valósíthatnak meg intelligens városfejlesztési projekteket a fővárosban – fogalmazott Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.

Az élelmiszerexport és az intelligens város megoldások mellett további területeken is bővül a két ország közötti együttműködés. A napokban került aláírásra egy megállapodás a Mongol Ásványi Nyersanyag Hatósággal is, melynek értelmében a magyar tudás, szakértelem és technológia segítségével fejlesztenék tovább az ország jelentős nyersanyag kincsének kitermelési hatékonyságát.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Kérdéses, hogy a New York-i CEU hogyan tud Magyarországon a felsőoktatási tanulmányokkal kapcsolatban dokumentumokat kiállítani akkor, amikor azt Philadelphiában akkreditálták, és alapító okiratában a budapesti egyetem címe szerepel, az amerikai metropoliszra pedig csak hivatkoznak – teszi fel a kérdést a Magyar Idők.

 • Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Moszkvában őrizetbe vették az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet négy tagját, akik merényletekre készültek az orosz főváros közlekedési hálózatának objektumai ellen – közölte csütörtökön a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

 • Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy orosz újságírót egy szibériai kisvárosban, a helyi hatóságok csütörtöki közlése szerint az illetőt munkájával kapcsolatban ölhették meg, de egyelőre nem tudják, hogy milyen indítékkal.