EUR: 309,07 Ft
CHF: 285,36 Ft
2016. október 26., szerda
Dömötör

Egyéb IV.kerület

Budapest díszpolgárává választották Dózsa Lászlót

dózsaAz Újpest Színház művészeti vezetője és főrendezője, az ismert színművész, Dózsa László is budapesti díszpolgár lett. A kitüntetéseket június 19-én, a magyar szabadság napján adják át.

Dózsa 1956. október 23-án alig múlt 14 éves, de a Szövetség utca és a Rákóczi út kereszteződésénél harcoló, az akkori Divatcsarnokot védő csoport tagja volt. 1956. november 5-én elfogták és társaival együtt az utcán kivégzőosztag elé állították. A csoport minden tagja meghalt, kivéve őt. A Szövetség utcai kórházba szállították, ahonnan az ÁVH-sok november közepén áthurcolták a Mosonyi úti rabkórházba. Kihallgatása során a kihallgató majdnem halálra verte:  feje a rúgások következtében olyan súlyosan megsérült, hogy a klinikai halál állapotába került.
A Fiumei úti temetőben egy tömegsírba temették, ahol testére meszet öntöttek. A sírásó észrevette, hogy mozog és – a tiltás ellenére – megmentette attól, hogy élve eltemessék. Életét a Szabolcs utcai kórházban egy nyolcórás műtéttel mentették meg. Koponyáját fémlemezzel foltozták ki, amit azóta is visel. A kádári megtorlás során nem találták meg, mivel a nyilvántartásban a kartonján az szerepelt, hogy meghalt és eltemették.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Szélesebb út vezethet fel az Avasra

  Szélesebb út vezethet fel az Avasra

  Kiszélesítik a szerpentint a Hideg-soron ahol korábban a patakban csordogáló szennylé sem volt ritka látvány, mivel az út szélén lévő házakban nem volt csatornázás, így az ott élők rendszerint a szabadban könnyítettek magukon, emellett rengeteg szemetet is felhalmoztak.

 • Tíz éve nincs köztünk Mancs

  Tíz éve nincs köztünk Mancs

  Mancstól, a híres miskolci mentőkutyától 2006. október 22-én vettek végső búcsút, emlékét egy élethű szobor őrzi Miskolc központjában.

 • Fradi-meccsel búcsúztatják az Andrássy úti katlant

  Fradi-meccsel búcsúztatják az Andrássy úti katlant

  Új stadion épül Diósgyőrben. A kivitelező cég tájékoztatása szerint a DVTK október 29-én, a Ferencváros ellen játszhat utoljára hazai pályán a diósgyőri stadionban, utána bontják el az 1939-ben átadott pályát.