EUR: 305,49 Ft
CHF: 269,49 Ft
2017. július 28., péntek
Szabolcs

Külföld

Drónokra cserélnék a katonákat!

A Pentagon közölte kedden, hogy csökkenteni akarja a sínai-félszigeti békefenntartó misszió keretében Egyiptomban szolgáló amerikai katonák számát, és drónokkal akarja helyettesíteni őket, többek között az Iszlám Állam jelentette fenyegetés miatt.

Az amerikai fegyveres erők 700 katonája vesz részt az ENSZ égisze alatt működő, Többnemzeti Erők és Megfigyelők (MFO) elnevezésű misszióban, amelyet az 1979-ben Camp Davidben kötött izraeli-egyiptomi békemegállapodás értelmében hoztak létre.

Az összesen 1700 fős békefenntartó erő kezdettől fogva igen visszafogottan tevékenykedett, az utóbbi hónapokat azonban folyamatos riadókészültségben töltötték a katonák az Iszlám Állam dzsihadista harcosai által végrehajtott támadások sorozata miatt. Tavaly szeptemberben például hat kéksisakost, köztük egy amerikait sebesített meg egy út mentén elhelyezett, házilagosan készített pokolgép.

A Pentagon továbbra is “teljes mértékben elkötelezett” az MFO missziója mellett, de drónokat és más technológiai eszközöket szándékozik használni a legkockázatosabb feladatok végrehajtására – mondta el Washingtonban Jeff Davis, a Pentagon szóvivője.

Davis hangsúlyozta, hogy nincs szó nagy arányú csapatkivonásról, s hozzátette, hogy Ashton Carter védelmi miniszter és más amerikai vezetők “hivatalos megbeszéléseket” kezdtek Izraellel és Egyiptommal a Pentagon elképzeléséről.

Az amerikai kormányzat emellett azt tervezi, hogy katonái egy részét, akiknek bázisa jelenleg északon, a Gázai övezet közelében van, áttelepíti egy délebbre lévő sínai-félszigeti táborba.

A Muzulmán Testvériség szervezete által támogatott Mohamed Murszi elnök 2013-as eltávolítása óta Egyiptom dzsihadista fegyveres csoportok felkelésével szembesült a Sínai-félszigeten. Ráadásul az ottani dzsihadisták egy része 2014 novemberében hűséget esküdött az Irak és Szíria jelentős területeit uralma alá hajtó Iszlám Állam szervezetének.

Kapcsolódó Cikkek

 • Levágott péniszével dobálta a rendőröket

  Levágott péniszével dobálta a rendőröket

  Egy őrjöngő, önkívületi állapotban lévő férfihoz riasztották a rendőrséget Chicagoban. Nem kizárt, hogy az önmagából, meztelenül randalírozó ámokfutó valamilyen drog hatása alatt lehetett, ugyanis amikor az egyenruhások megpróbálták lecsillapítani, az szó nélkül rátámadott a szolgálatot teljesítő járőrökre.

 • Terrorizmus: Változott a célpontok kiválasztása és az elkövetési mód is

  Terrorizmus: Változott a célpontok kiválasztása és az elkövetési mód is

  A Migrációkutató Intézet szerint az elmúlt hónapokban elkövetett európai dzsihadista ösztönzésű merényletek nem csupán azt jelzik, hogy Európában egyre gyakrabban fordulnak elő hasonló indíttatású terrorista akciók, hanem változás észlelhető a célpontok kiválasztásában és az elkövetési módban is.

 • Dízelbotrány: Egy Porsche is fennakadt a szűrőn

  Dízelbotrány: Egy Porsche is fennakadt a szűrőn

  A Porsche autógyárnak vissza kell hívnia a 3,0 literes dízelmotorral rendelkező Cayenne modelleket a motor emissziós értékeit módosító szoftver miatt – jelentette be csütörtökön Alexander Dobrindt német szövetségi közlekedési miniszter.