2018. január 21., vasárnap
Ágnes

Külföld

Elúszott a szír béke: a felkelők hevesen támadják a kormányerőket

Heves támadást indítottak a szíriai felkelők a kormányerők ellen az ország nyugati részén fekvő Latakia tartományban, illetve Hama közelében hétfőn – jelentette a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Eközben Homsz tartományban a kormányerők légicsapásai négy emberrel végeztek, többeket pedig súlyosan megsebesítettek.


Hamában a felkelők csaknem teljesen megszerezték Kirbat an-Nakusz városát. A Hama tartománybeli, stratégiai jelentőségű Ghab-síkságon előrenyomuló csoportok között olyanok is vannak, amelyek nem fogadták el az amerikai-orosz erőfeszítések eredményeként létrejött, február 27-én életbe lépett tűzszüneti megállapodást.

A felkelők hétfőn bejelentették, hogy “új harcot” indítanak Damaszkusz ellen, amely szerintük többször megsértette a fegyvernyugvási egyezményt. Egyelőre nem tisztázott, hogy a jelenlegi támadások már ennek az “új harcnak” a részei-e.

A Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH), a komoly erőt képviselő Ahrar as-Sam szélsőséges csoport, illetve nyolc másik fegyveres szervezet közleményében tudatta, hogy erővel válaszol a hadsereg civileket célzó támadásaira.

“A kormány menekülttáborokat és lakónegyedeket célzó erőszakcselekményei után közös műveleti központ létrehozását, valamint válaszcsapások megindítását jelentjük be” – fenyegettek a felkelők.

Röviddel a genfi béketárgyalások harmadik fordulója után az összecsapások veszélybe sodorhatják az ötéves szíriai konfliktusnak véget vetni hivatott, törékeny tűzszünetet, amelyről februárban kötöttek megállapodást. Staffan de Mistura ENSZ-különmegbízott múlt szerdán az ellenzék vezéralakjaival, pénteken pedig a damaszkuszi kormány képviselőivel folytatott megbeszéléseket.

A genfi tárgyalásokon részt vevő ellenzéki küldöttség vezetője, Aszad az-Zúbi szerint a kormány Aleppó ostromával határozottan azt üzente, hogy katonai megoldásra törekszik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.