EUR: 307,84 Ft
CHF: 287,66 Ft
2017. január 18., szerda
Piroska

Külföld

Elúszott a szír béke: a felkelők hevesen támadják a kormányerőket

Kobani, 2014. október 3.
Lövedék csapódik be az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei által ostromlott, a török határ mentén fekvő szíriai kurd városban, Kobaniban 2014. október 3-án. (MTI/EPA/Sedat Suna)

Heves támadást indítottak a szíriai felkelők a kormányerők ellen az ország nyugati részén fekvő Latakia tartományban, illetve Hama közelében hétfőn – jelentette a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Eközben Homsz tartományban a kormányerők légicsapásai négy emberrel végeztek, többeket pedig súlyosan megsebesítettek.

Hamában a felkelők csaknem teljesen megszerezték Kirbat an-Nakusz városát. A Hama tartománybeli, stratégiai jelentőségű Ghab-síkságon előrenyomuló csoportok között olyanok is vannak, amelyek nem fogadták el az amerikai-orosz erőfeszítések eredményeként létrejött, február 27-én életbe lépett tűzszüneti megállapodást.

A felkelők hétfőn bejelentették, hogy “új harcot” indítanak Damaszkusz ellen, amely szerintük többször megsértette a fegyvernyugvási egyezményt. Egyelőre nem tisztázott, hogy a jelenlegi támadások már ennek az “új harcnak” a részei-e.

A Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH), a komoly erőt képviselő Ahrar as-Sam szélsőséges csoport, illetve nyolc másik fegyveres szervezet közleményében tudatta, hogy erővel válaszol a hadsereg civileket célzó támadásaira.

“A kormány menekülttáborokat és lakónegyedeket célzó erőszakcselekményei után közös műveleti központ létrehozását, valamint válaszcsapások megindítását jelentjük be” – fenyegettek a felkelők.

Röviddel a genfi béketárgyalások harmadik fordulója után az összecsapások veszélybe sodorhatják az ötéves szíriai konfliktusnak véget vetni hivatott, törékeny tűzszünetet, amelyről februárban kötöttek megállapodást. Staffan de Mistura ENSZ-különmegbízott múlt szerdán az ellenzék vezéralakjaival, pénteken pedig a damaszkuszi kormány képviselőivel folytatott megbeszéléseket.

A genfi tárgyalásokon részt vevő ellenzéki küldöttség vezetője, Aszad az-Zúbi szerint a kormány Aleppó ostromával határozottan azt üzente, hogy katonai megoldásra törekszik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb földrengések rázták meg Róma környékét

  Újabb földrengések rázták meg Róma környékét

  Két közepes erejű földrengés rázta meg szerdán Olaszország középső részét, a földmozgásokat érezni lehetett Rómában is, illetve abban a térségben, ahol tavaly több száz halálos áldozatot követelő rengések sorozata történt.

 • Tucatnyi embert fertőzött meg HIV-vel az őrült férfi

  Tucatnyi embert fertőzött meg HIV-vel az őrült férfi

  Elfogtak egy HIV-fertőzött cseh férfit Thaiföldön, akit hazájában azért köröztek, mert a hatóságok szerint több mint tíz embert, köztük egy kiskorút, megfertőzött az AIDS-et okozó vírussal – közölte a helyi rendőrség szerdán.

 • Fegyveresek rohamoztak meg egy ügyészi hivatalt

  Fegyveresek rohamoztak meg egy ügyészi hivatalt

  Fegyveresek támadtak a Mexikó délkeleti részén található, népszerű karib-tengeri üdülőváros, Cancún főügyészi hivatalára, a kirobbant tűzpárbajban legalább hárman meghaltak és további hárman megsebesültek.