EUR: 305,40 Ft
CHF: 276,88 Ft
2017. július 24., hétfő
Kinga, Kincső

Külföld

Elúszott a szír béke: a felkelők hevesen támadják a kormányerőket

Heves támadást indítottak a szíriai felkelők a kormányerők ellen az ország nyugati részén fekvő Latakia tartományban, illetve Hama közelében hétfőn – jelentette a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Eközben Homsz tartományban a kormányerők légicsapásai négy emberrel végeztek, többeket pedig súlyosan megsebesítettek.

Hamában a felkelők csaknem teljesen megszerezték Kirbat an-Nakusz városát. A Hama tartománybeli, stratégiai jelentőségű Ghab-síkságon előrenyomuló csoportok között olyanok is vannak, amelyek nem fogadták el az amerikai-orosz erőfeszítések eredményeként létrejött, február 27-én életbe lépett tűzszüneti megállapodást.

A felkelők hétfőn bejelentették, hogy “új harcot” indítanak Damaszkusz ellen, amely szerintük többször megsértette a fegyvernyugvási egyezményt. Egyelőre nem tisztázott, hogy a jelenlegi támadások már ennek az “új harcnak” a részei-e.

A Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH), a komoly erőt képviselő Ahrar as-Sam szélsőséges csoport, illetve nyolc másik fegyveres szervezet közleményében tudatta, hogy erővel válaszol a hadsereg civileket célzó támadásaira.

“A kormány menekülttáborokat és lakónegyedeket célzó erőszakcselekményei után közös műveleti központ létrehozását, valamint válaszcsapások megindítását jelentjük be” – fenyegettek a felkelők.

Röviddel a genfi béketárgyalások harmadik fordulója után az összecsapások veszélybe sodorhatják az ötéves szíriai konfliktusnak véget vetni hivatott, törékeny tűzszünetet, amelyről februárban kötöttek megállapodást. Staffan de Mistura ENSZ-különmegbízott múlt szerdán az ellenzék vezéralakjaival, pénteken pedig a damaszkuszi kormány képviselőivel folytatott megbeszéléseket.

A genfi tárgyalásokon részt vevő ellenzéki küldöttség vezetője, Aszad az-Zúbi szerint a kormány Aleppó ostromával határozottan azt üzente, hogy katonai megoldásra törekszik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bakondi: A líbiai útvonal lezárása egyre fontosabb európai érdek

  Bakondi: A líbiai útvonal lezárása egyre fontosabb európai érdek

  Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint Líbia biztonsága, a líbiai tranzitútvonal lezárása egyre inkább kiemelkedő európai érdek, mivel Fekete-Afrikából nagy tömegben indultak el olyan emberek, akik nem politikai menekültek, és nagy az utánpótlás is.

 • Kés és pisztolypárbaj a nagykövetségén

  Kés és pisztolypárbaj a nagykövetségén

  Kés és pisztolypárbaj zajlott Izrael ammáni nagykövetségén: egy jordániai állampolgár és egy izraeli között viszály tört ki, aminek végén a jordániai belehalt két pisztolylövésbe, az izraelit pedig szúrt sebbel, válságos állapotban vitték kórházba.

 • A nap képe: Szelíd motoros

  A nap képe: Szelíd motoros

  Egy életre szóló élményben volt részük egy orosz kisváros lakóinak, akik a saját szemükkel láthattak motorozni egy hatalmas barnamedvét.