EUR: 307,49 Ft
CHF: 265,79 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Külföld

Hackerek elleni alakulatot szervez a német hadsereg

Több mint tízezer fős informatikai védelmi alakulatot szerveznek a német hadseregben (Bundeswehr) – jelentette be kedden Berlinben a német védelmi miniszter.

Ursula von der Leyen tájékoztatása szerint a Cyber/IT (CIT) nevű szervezeti egységet 2021-ig építik ki, a fejlesztés végére 13 500 katona és civil dolgozik majd benne. Évente 800 katonát és 700 civilt irányítanak át vagy vesznek fel a CIT-be, amelyet egy ismeretterjesztő, népszerűsítő kampánnyal reklámoznak majd, és a Bundeswehr müncheni egyetemén elindítják az informatikai védelmi szakot, évfolyamonként 70 hallgatóval.

A “hálózatosodott” világban a Bundeswehrnek meg kell tudnia védeni magát és az országot – indokolta az átalakítást Urusula von der Leyen a tárca közleménye szerint. Kiemelte, hogy naponta átlagosan 6500 informatikai támadás éri a német állami hálózatokat.

A CIT fő feladata a védelem, illetve a védelem megszervezése a nemzeti és nemzetközi hatóságokkal és partnerekkel együttműködve – mondta a miniszter. A Bundeswehrnél most is komoly tudás, szakértelem van, de ezzel az erőforrással jobban kell gazdálkodni, “láthatóbbá és ütőképesebbé” kell tenni.

Ursula von der Leyen hozzátette, hogy más államok jóval előrébb járnak az informatikai védelemben, és Németországnak be kell hoznia a lemaradást.

A Bundeswehrnek 177 ezer katonája és csaknem 90 ezer civil munkatársa van. Német sajtóértesülések szerint már van egy nagyjából 60 fős, titokban működő informatikai egysége, amely támadó műveleteket is végrehajt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.