EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 27., szombat
Hella

Külföld

Hadbíróság előtt ENSZ-békefenntartók Kongóban

Hadbíróság elé állítottak három ENSZ-békefenntartó tisztet a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a katonák korábban a Közép-afrikai Köztársaságban teljesítettek szolgálatot.

A három kongói tiszt tárgyalását a közép-afrikai ország fővárosától, Kinshasától északra lévő katonai börtönben kezdték meg. A tiszteket parancsmegtagadással és szexuális erőszakkal vádolják. A békefenntartók tagadták az ellenük felhozott vádakat.

A tisztekkel együtt összesen 21 katona ellen emeltek vádat, a tervek szerint hetente három vádlottat hallgatnak meg a bíróságon, így a perek akár hónapokig is elhúzódhatnak. A tisztek alá tartozó 18 katona is jelen volt feletteseik hétfői tárgyalásán.

Az ENSZ békefenntartóit több tucatnyi, a legtöbb esetben kiskorúak elleni szexuális bűncselekmény elkövetésével vádolták meg a Közép-afrikai Köztársaságban, ahol a világszervezet közép-afrikai missziója (MINUSCA) 2014 szeptemberében vette át az Afrikai Unió feladatait.

Az ENSZ békefenntartó misszióinak keretében tavaly világszerte hatvankilenc szexuális erőszakkal kapcsolatos esetet regisztráltak, közülük huszonkettő érintette a MINUSCA tagjait.

Az ENSZ ígéretet tett a szexuális visszaélések elleni keményebb fellépésre. Tavaly augusztusban a történtek hatására lemondott a MINUSCA parancsnoka, februárban pedig 800 kongói békefenntartót küldtek vissza hazájukba.

A világszervezet szabályainak értelmében a bűncselekményekkel megvádolt békefenntartók ellen hazájukban kell lefolytatni a bűnvádi eljárást.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Kérdéses, hogy a New York-i CEU hogyan tud Magyarországon a felsőoktatási tanulmányokkal kapcsolatban dokumentumokat kiállítani akkor, amikor azt Philadelphiában akkreditálták, és alapító okiratában a budapesti egyetem címe szerepel, az amerikai metropoliszra pedig csak hivatkoznak – teszi fel a kérdést a Magyar Idők.

 • Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Moszkvában őrizetbe vették az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet négy tagját, akik merényletekre készültek az orosz főváros közlekedési hálózatának objektumai ellen – közölte csütörtökön a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

 • Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy orosz újságírót egy szibériai kisvárosban, a helyi hatóságok csütörtöki közlése szerint az illetőt munkájával kapcsolatban ölhették meg, de egyelőre nem tudják, hogy milyen indítékkal.