2018. január 19., péntek
Sára, Márió

Egyéb XI.kerület

Hajléktalanmentés másként

A Bukarest utcai Tranzit Art Caféban is bemutatták a Mentés másként című, hajléktalan emberek sikertörténeteiből rendezett videó- és fotóművészeti kiállítást. A Zöld Pók Alapítvány és a Van Esély Alapítvány által indított Restart nevű programban tíz fedél nélküli vett részt. Közösségi adományozási kampánnyal, sok száz egyéni felajánlásból összesen több mint egymillió forint támogatáshoz jutottak  a mentoráltak életük új irányba tereléséhez.

– Mi vagyunk azok, akik nem adják fel – mutatta be magát László, Orsi, Marika, Gabi, Jani, János, József, Lajos, Mariann és Vilmos  a projekt végén. Ők azok tízen, akiknek két évig segítették, fotózták, filmezték a napi küzdelmét, kitörését a hajléktalanságból a programban részt vevő civilek.


– Olyan emberek sorsába nyerhetünk bepillantást, akiket alig értünk, nagyon távolinak érzünk, holott valójában jól ismerjük őket, hiszen pontosan olyanok, mint mi vagyunk: dolgozni, tanulni, boldogulni szeretnének. A társadalom lemondott róluk, mégis személyes történetükkel sok száz embert tudtak megmozgatni és hihetetlen akarással megmutatták, hogy sorsukat jobbá tudják alakítani – mondta Breitner Péter. A Van Esély Alapítvány kuratóriumi elnöke hozzátette, a Restart program lényege, hogy olyan eszközökhöz (végzettség, munkaeszköz stb.) juttatja a rászorulókat, amelyek lehetővé teszik számukra a kitörést, amelyek munkalehetőségeket teremtenek, így biztosítva a továbblépést.

Mentés másként Tranzit11

A Tranzitban együtt ünnepeltek a mentettek a mentőkkel

– Mindehhez hihetetlen akaraterő, a változásba vetett hit szükséges: a tömegszállásról beülni az iskolapadba, gyökeresen változtatni az életmódon a siker elérése érdekében, alkalmazkodni egy teljesen új munkakörnyezethez, túllépni a múlt sérelmein, a lecsúszás okain, szenvedélybetegségeken. Ezek a történetek példát tudnak mutatni: a legdurvább kríziseken is túl lehet lépni.


Mentés másként11

Van kiút: lehet újra vetett ágyban aludni

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.