EUR: 307,81 Ft
CHF: 287,24 Ft
2017. január 18., szerda
Piroska

Külföld

Halálos földrengés Japánban

Pár órás eltéréssel két erős földrengés volt csütörtökön Japán déli részén; a legfrissebb információk szerint hárman életüket vesztették, több mint százan megsérültek, számos épület összedőlt, és néhányan épületekben rekedhettek – jelentette a helyi sajtó.

A korábbi tájékoztatások 45 sérültről szóltak.

Az első földmozgás a Richter-skála szerinti 6,5-ös fokozatú volt. Az amerikai geológiai megfigyelő intézet jelentése szerint az epicentrumát a Kjúsú szigetén lévő Kumamoto városától 11 kilométerre regisztrálták. Az intézet első információi még 6,2-es erősségű földmozgásról szóltak. Az NHK japán állami televízió 6,4-es erősségű földrengésről számolt be. A hatóságok nem hirdettek cunamiriadót.

Abe Sindzó japán miniszterelnök azt mondta, mindent megtesznek a kialakult helyzet felméréséért.

Szuga Josihide japán kormányszóvivő egy sajtótájékoztatón azt mondta, folyamatban van a károk felmérése, és a közelben fekvő nukleáris létesítményektől nem érkeztek abnormális működésre utaló jelentések. Hozzátette, a földmozgás epicentruma közelében lévő, 34 ezres Masiki városkában tűz ütött ki és legalább 19 épület összeomlott. A hatóságok szerint a romok alól több embert sikerült kimenteni.

A rengés epicentruma mindössze 120 kilométerre volt a jelenleg egyetlen működő japán atomerőműtől, a szendai létesítménytől. A 2011. március 11-én történt földrengés következtében kialakult hatalmas szökőár után – amely súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőmű három reaktorát, nukleáris katasztrófát okozva – Japánban leállították mind a 48 még működő atomreaktort.

A japán vöröskereszt kumamotói kórházának közlése szerint az intézményben negyvenöt embert ápolnak, közülük öten súlyos sérüléseket szenvedtek el. Kumamoto prefektúra rendőrsége közölte, számos összeomlott épületről érkezett jelentés és a leomlott házak embereket temethettek maguk alá.

Kumamoto prefektúrában 16 ezer háztartás áram nélkül maradt és 38 ezer háztartásban szünetelt a gázellátás.

A földrengést több utórengés követte, köztük egy 6,4-es erősségű, amely helyi idő szerint már péntekre virradóra sújtotta a térséget. Ennek következményeiről még nem érkeztek jelentések.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Huaweinél tett látogatást Varga Mihály

  A Huaweinél tett látogatást Varga Mihály

  Magyarország a digitális technológiák fejlesztésének regionális központjává kíván válni – hangsúlyozta vendéglátóinak Varga Mihály a kínai Sencsenben a telekommunikációs termékeket gyártó Huaweinél, és az elektromos járműveket és akkumulátorokat előállító Build Your Dreamsnél (BYD) tett szerdai látogatásán.

 • Joachim Gauck: súlyos veszélyek fenyegetik Németországot

  Joachim Gauck: súlyos veszélyek fenyegetik Németországot

  A mai a “legjobb és legdemokratikusabb” Németország, amely valaha létezett, de súlyos veszélyek fenyegetik stabilitását – mondta szerdán Berlinben Joachim Gauck német szövetségi elnök az államfői munkásságát lezáró búcsúbeszédében.

 • Rejtély! Titokzatos hal- és sonkaszag terjengett az utak lesózása után

  Rejtély! Titokzatos hal- és sonkaszag terjengett az utak lesózása után

  Miután az önkormányzat alkalmazottai lesózták az utakat az olasz határ menti, délnyugati-szlovéniai Sezana városában, titokzatos hal- és sonkaszag kezdett terjengeni a környéken, a kutyák pedig “megbolondultak”, és ki akartak törni az udvarokból – közölte a szlovén és a horvát sajtó szerdán.