EUR: 303,77 Ft
CHF: 267,49 Ft
2017. augusztus 22., kedd
Menyhért, Mirjam

Külföld

Három nap alatt 400 földrengés Japánban!

Háromszáznyolcvannyolc földrengés történt három nap leforgása alatt Japán délnyugati részén, és köztük voltak kimondottan nagy erejű, a Richter-skála szerint 7,3-as és 7,1-es erősségű földmozgások – összegezte az elmúlt napok eseményeit vasárnap a japán meteorológiai szolgálat.

Az európai idő szerint csütörtökön kezdődött földrengéssorozatban 41 ember halt meg, kétezer embert kórházban ápolnak különböző súlyosságú sérülésekkel.

A legerősebb lökés péntek este (japán idő szerint szombat hajnalban) történt, s 7,3-as erősségű volt.

A rengések színhelyén, Kumamoto prefektúrában egész éjszaka erősen esőzött, ráadásul viharos volt a szél, ami nagyon megnehezítette a túlélők után kutató mentőegységek munkáját. Napközben már nem esett. Katonák, rendőrök és tűzoltók – összesen lassan 30 ezren – vasárnap is folytatták az eltűntek utáni kutatást a romos épületek között.

Japán szakértők szerint a földmozgások még legalább egy hétig folytatódhatnak, és nem zárható ki egy újabb, nagy erejű földrengés sem.

Kumamoto prefektúrában gyakorlatilag teljesen leállt a tömegközlekedés, lezárták az autópályákat is. A prefektúrában és a vele szomszédos Óitában 240 ezer embert szállásoltak el ideiglenesen befogadóközpontokban, iskolákban és kormányzati épületekben. Kumamotóban csaknem 80 ezer háztartásban teljesen szünetel az áramszolgáltatás, 380 ezer épületben pedig víz sincs.

Japán a Föld egyik leginkább földrengésveszélyes területének számít, hiszen négy tektonikus lemez találkozásánál fekszik. A bolygón észlelt legnagyobb földmozgások 20 százaléka minden évben Japánban történik.

Kapcsolódó Cikkek

 • 107 milliárdot fizettek a nőnek a rákkeltő babapúder miatt

  107 milliárdot fizettek a nőnek a rákkeltő babapúder miatt

  Egy kaliforniai bíróság hétfőn 417 millió dolláros (107 milliárd forintos) kártérítést ítélt meg egy nőnek, aki azzal vádolta meg a Johnson & Johnson vállalatot, hogy gyógyíthatatlan petefészekrákját a cég intim célokra is ajánlott babapúdere okozta.

 • Kék színűre festette a kutyák szőrét

  Kék színűre festette a kutyák szőrét

  Bezárattak a hatóságok egy gyárat az india Mumbaiban, mert kezeletlen ipari hulladékot és színezőanyagokat engedett a helyi folyóba, ami miatt 11 kutya szőrének a színe kékre változott – adta hírül a Hindustian Times helyi napilap.

 • Földrengés Olaszországban, egy ember meghalt

  Földrengés Olaszországban, egy ember meghalt

  Az olaszországi Ischia szigetén 3,6, későbbi számítások szerint 4-es erősségű földrengés volt, amelynek következtében néhány ház összeomlott, egy ember pedig életét vesztette.