2018. április 19., csütörtök
Emma

Egyéb XIII.kerület

Ingatlanbumm a kerületben!

Folytatódnak az iroda- és lakásépítések a kerületben, ami azt bizonyítja, hogy lakóhelyünk az elmúlt években is megtartotta népességvonzó erejét, kiemelkedő gazdasági potenciálját. Hegyi Zsolt ingatlanszakértő és -közvetítő véleménye szerint ehhez a közelmúltban bevezetett Családi Otthonteremtési Kedvezmény is hozzájárul, de még valamit az okok közé sorol.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint jelenleg is 850 új lakás épül a kerületben, elsősorban magánbefektetők vállalkozásában, de önkormányzati beruházásban is vannak előkészületben lakóházépítések. Tovább épül a Marina part, lakónegyedeink megújulnak, egyre-másra nőnek ki a földből az új házak, sőt, korábban félbehagyott építkezések is folytatódnak.


epitkezes (2)

A Lőportál utcában néhány héttel ezelőtt itt még egy romos ház állt. Már épül az új (szerző felvétele)

 

epitkezes (1)

A vele szemben lévő, évek óta üresen álló telken reklámtábla hirdeti, hamarosan kezdődik az építkezés (szerző felvétele)

– Igazából nem csak a XIII. kerületre, hanem egész Budapestre igaz, hogy beindult a társasházépítés, az viszont biztos, hogy a lakáspiacon a XIII. kerület az egyik legkeresettebb, legdrágább környék – mondta a Lokálnak Hegyi Zsolt. – Ráadásul a kivitelezőket előnyösen érintő áfacsökkentés – az új építésű lakások értékesítése után 5 százalék áfát kell fizetni – és a Családi Otthonteremtési Kedvezmény alaposan felnyomta az árakat. A vásárlók úgy gondolkodnak, hogy a támogatás igénybevételével magasabb árkategóriájú lakást is vehetnek, a kivitelezők és az eladók pedig megpróbálják ezt kihasználni.

Az önkormányzat  nagy léptékű városfejlesztésének eredményeként a rendszerváltástól napjainkig a kerületben építették a legtöbb, összesen 18 ezer lakást. Az önkormányzat önerőből közel hatszáz bérlakást hozott tető alá. Ez meghaladja a többi önkormányzat által összesen épített lakás számát. A kerület irodaépítés terén is élen jár a fővárosban, a befektetői beruházások egyharmada itt összpontosul. Az elmúlt öt évben több mint 200 ezer négyzetméter kereskedelmi és szolgáltató egység – köztük számos A kategóriás irodaház, melyeket a legnevesebb magyar építészek terveztek – épült.

 

Azt, hogy meddig tarthat ez az állapot és meddig emelkedhetnek az árak, Hegyi Zsolt nem tudta megjósolni.
– Közhelynek tűnik, de amíg lesz kereslet a drágább új építésű lakásokra, addig kínálat is lesz. Hogy saját példát hozzak: 2006-ban a Béke utcában, a Róbert Károly Kórházzal szemben építettünk egy házat, és lényegében hirdetés nélkül eladtuk az összes lakást. Amikor 2008 környékén kirobbant a gazdasági válság, azt mondtam, annak akkor lesz vége, amikor az ingatlanok ára újra rohamosan emelkedni kezd. Most ez a helyzet.


Hegyi Zsolt még egy érdekes dolgot megemlített a kerületi ingatlanokkal kapcsolatban.
– A külföldön élő magyarok óriási lehetőséget látnak budapesti ingatlanok vásárlásában. Korábban a szűk értelemben vett Belváros volt keresett, de mára ez megváltozott. Angyalföld lényegében a főváros központja, ahonnan mindent gyorsan el lehet érni tömegközlekedéssel is. Nekem most is van több olyan ügyfelem – főleg skandináv országokból –, aki kifejezetten a XIII. kerületben akar lakást vásárolni, amit aztán Budapesten átutazó külföldieknek adna ki bérbe, éjszakánként 50–70, nagyobb lakás esetén akár 100 euróért is.

jaszutca

A Jász utca egyik üres telkén is megkezdődött az építkezés (fotó: Gálosi Emese)

Az, hogy mennyibe kerül egy új építésű lakás a kerületben, nagyban függ a méretétől, az viszont észrevehető, hogy a közepes méretű lakások négyzetméteréért kell a leginkább zsebbe nyúlni. Átlagosan ugyanis 45 négyzetméterig 500–520 ezer forintot, 45–60 négyzetméter között 600–620 ezer forintot, 60 négyzetméter felett pedig 540–570 ezer forint közötti összeget kell kifizetni négyzetméterenként.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.