2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb III.kerület

Isten önnel, rektor úr!

Fodor János, Óbudai Egyetem, rektor (Fotó: MTI)

Fodor János (1956-2016)

A rettegett kórral vívott hosszú küzdelem után, életének 60. évében elhunyt Fodor János, az Óbudai Egyetem (ÓE) rektora. A matematikus professzor 2014 áprilisa óta vezette az intézményt, ahol 2010-től, vagyis az ÓE megalapításától egyetemi tanárként dolgozott. Az ő rektorsága alatt alakult meg az ÓE hatodik kara, a székesfehérvári Alba Regia Műszaki Kar, a felvett hallgatók számát tekintve pedig az egyetem az ország nyolcadik legnagyobb felsőoktatási intézménye lett. Tavaly szeptemberben még Fodor János nyitotta meg az ÓE hatodik tanítási évét, amíg ereje engedte, betegen is dolgozott. Halála talán ezért is ért sokakat váratlanul.

Fodor János 1981-ben szerzett matematikus oklevelet az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE), 1991-ben a matematikai tudomány kandidátusává nevezték ki, 2004-től az MTA doktora. Tizenegy tudományos kötetet szerkesztett, kutatási területei tartoztak egyebek mellett a preferenciamodellezés, illetve a többkritériumú döntések. E témakörökben 280 publikációja jelent meg.


Tevékenységét számos alkalommal elismerték, így például a Szent István Egyetem Pro Negotio Universitatis díjat, a Bolyai János Matematikai Társulat Farkas Gyula-emlékdíjat, a Temesvári Műszaki Egyetem tiszteletbeli doktori címet adományozott neki. Fodor Jánost felesége és két felnőtt gyermeke gyászolja.

Kapcsolódó Cikkek

 • Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megölt, további hármat pedig megsebesített egy lövöldöző férfi vasárnapra virradó éjjel az egyesült államokbeli Nashville közelében egy Waffle House étteremben.

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.