EUR: 307,76 Ft
CHF: 281,74 Ft
2017. május 24., szerda
Eszter, Eliza

Egyéb III.kerület

Isten önnel, rektor úr!

Fodor János, Óbudai Egyetem, rektor (Fotó: MTI)

Fodor János (1956-2016)

A rettegett kórral vívott hosszú küzdelem után, életének 60. évében elhunyt Fodor János, az Óbudai Egyetem (ÓE) rektora. A matematikus professzor 2014 áprilisa óta vezette az intézményt, ahol 2010-től, vagyis az ÓE megalapításától egyetemi tanárként dolgozott. Az ő rektorsága alatt alakult meg az ÓE hatodik kara, a székesfehérvári Alba Regia Műszaki Kar, a felvett hallgatók számát tekintve pedig az egyetem az ország nyolcadik legnagyobb felsőoktatási intézménye lett. Tavaly szeptemberben még Fodor János nyitotta meg az ÓE hatodik tanítási évét, amíg ereje engedte, betegen is dolgozott. Halála talán ezért is ért sokakat váratlanul.

Fodor János 1981-ben szerzett matematikus oklevelet az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE), 1991-ben a matematikai tudomány kandidátusává nevezték ki, 2004-től az MTA doktora. Tizenegy tudományos kötetet szerkesztett, kutatási területei tartoztak egyebek mellett a preferenciamodellezés, illetve a többkritériumú döntések. E témakörökben 280 publikációja jelent meg.

Tevékenységét számos alkalommal elismerték, így például a Szent István Egyetem Pro Negotio Universitatis díjat, a Bolyai János Matematikai Társulat Farkas Gyula-emlékdíjat, a Temesvári Műszaki Egyetem tiszteletbeli doktori címet adományozott neki. Fodor Jánost felesége és két felnőtt gyermeke gyászolja.

Kapcsolódó Cikkek

 • Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok

  Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok

  Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok, amelyek a szolgáltatók jelenlegi legalacsonyabb árainál is 15 százalékkal kedvezőbb áron kínálnak majd szolgáltatást – közölte Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos az Országgyűlés kulturális bizottságának és népjóléti bizottságának együttes ülésén kedden.

 • Ne feledje leadni személyi jövedelemadó-bevallását!

  Ne feledje leadni személyi jövedelemadó-bevallását!

  Már csak öt nap van a személyi jövedelemadó-bevallások leadására, amit az adózók még szombat délelőtt is megtehetnek a budapesti Eurocenterben – közölte a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

 • Hatvan éve boldog feleségével Kányádi Sándor

  Hatvan éve boldog feleségével Kányádi Sándor

  Sztárként ünnepelték születésnapi köszöntésén a 88 éves, Kossuth-díjas erdélyi magyar költőt, Kányádi Sándort. A nemzet művésze sajnos egyre kevesebb találkozón tud megjelenni, miután összeroppant egy csigolyája és bottal közlekedik, de humora és lelkesedése a régi.