EUR: 307,90 Ft
CHF: 289,44 Ft
2017. február 24., péntek
Mátyás

Egyéb Tatabánya

Jelentős fejlesztések kezdődhetnek városunkban

A Modern Városok Program keretében kötött együttműködési megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök és Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere. A város gazdasági és kulturális életének személyiségei előtt rendezett ünnepélyes aláírási ceremónián Orbán Viktor kiemelte: hosszú volt ugyan a fejlesztési igényeket tartalmazó lista, de nem volt olyan elképzelés benne, ami irreálisnak tűnt volna.

12a_modern_varosok_tulipanos_haz

A megállapodásról Schmidt Csaba elmondta: az első és legfontosabb egy új vasútállomás építése. A 10 milliárd forintos beruházás tartalmazza majd a Sárberek és Bánhida közötti aluljáró kialakítását. Újváros és Dózsakert összekötésével a tatabányaiak régi álma válik valóra, de könnyebben elérhető lesz az ipari park is. A polgármester kijelentette, a gazdaságélénkítő tervcsomaggal szeretnék nem csupán megőrizni, de csökkenteni a munkanélküliségi rátát, amely már jelenleg is az országos átlag alatt van, 6 százaléknál is kisebb. A gazdaság élénkítését szolgálhatja az ipari park területének minimum 140 hektárral való bővítése, csakúgy, mint a szakképzett munkaerő biztosítása. A célok elérése érdekében az Árpád Gimnáziumot reálgimnáziummá alakítják. Másfél milliárd forintból épül új piac és vásárcsarnok, szintén 1,5 milliárd forintból megújul a megyei könyvtár, de lesz fedett uszodája és új kézilabdacsarnoka is Tatabányának.

Orbán Viktor hangsúlyozta, folytatódni fognak a fejlesztések a Szent Borbála Kórházban, ahol az elmúlt három-négy évben már így is összesen körülbelül tízmilliárd forint értékben hajtottak végre beruházásokat. Tatabánya bányászati múltja része az egész ország ipartörténetének, ezért meg kell őrizni az utókornak a hagyományokat, meg kell menteni és felújítani az építészeti értékeket, amelyek sorsát a tatabányaiak szívükön viselik – mondta a miniszterelnök. Ennek értelmében újulhat meg a régi Bányakórház főépülete és az egykori Tiszti Kaszinó. Az utóbbi teljes történelmi rekonstrukción eshet át, mintegy 1,5-2 milliárd forintból. – A kormány határozott célja, hogy a ciklus végére minden megyei jogú városban működjön fedett uszoda, aminek építését megkezdhetik Tatabányán. De mivel a város régóta a kézilabda egyik központja, ugyanilyen fontos, hogy felépítsünk egy multicsarnokot, ami legyen a sportág otthona – fogalmazott Orbán Viktor, aki kiemelte: a források rendelkezésre állnak, tehát az aláírt dokumentum egy szerződés, nem csak szándéknyilatkozat. – Amint a tervek elkészülnek, a kivitelezéshez szükséges összegek is rendelkezésre fognak állni – mondta a kormányfő, aki gratulált Schmidt Csaba polgármesternek az elmúlt időszakban elvégzett munkához.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb három gyógyszertárat záratott be az OGYÉI

  Újabb három gyógyszertárat záratott be az OGYÉI

  Újabb három gyógyszertárat záratott be az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, felfüggesztve a Szent Hildegárd gyógyszertár és a hozzá tartozó két fiókgyógyszertár kereskedelmi engedélyét.

 • Néhány héten belül új kormánya lehet Macedóniának

  Néhány héten belül új kormánya lehet Macedóniának

  Néhány héten belül új kormánya lehet Macedóniának, az ellenzéki, balközép Macedóniai Szociáldemokrata Szövetségnek (SDSM) ugyanis szkopjei sajtójelentések szerint sikerült megegyeznie az albán kisebbségi Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) párttal, így meglehet a szükséges többségük a parlamentben.

 • Olimpia 2024: a kormány lezártnak tekinti az ügyet

  Olimpia 2024: a kormány lezártnak tekinti az ügyet

  A kormány lezártnak tekinti az olimpiarendezés ügyét, egyben felkérte Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt, tájékoztasson arról, hogy az olimpiához kapcsolódó beruházások előkészítése milyen szakaszban van.