2018. április 26., csütörtök
Ervin

Egyéb VIII.kerület

Józsefváros példamutató befogadó település

Józsefváros megkapta a Befogadó Magyar Település díjat. Az elismerést a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa kétévente ítéli oda azoknak a fogyatékosügy iránt elkötelezett településeknek, amelyek az előző öt évben erőfeszítéseket tettek a hozzáférhető település megvalósításáért, településpolitikájukban kiemelten kezelik az esélyegyenlőséget és szoros együttműködést alakítottak ki a fogyatékos emberek helyi szervezeteivel.

VAA_7738

A Befogadó Magyar Település Országházban megtartott díjátadóján Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntötte a díjazottakat.


– Egy olyan időszakban, amikor sokan hajlamosak visszaélni a befogadás gondolatával, örömömre szolgál, hogy azokat köszönthetem, akiknek nem politikai, hanem szívügyük az, hogy embertársaik befogadásának nemes ügyét önzetlenül és a leggyakorlatiasabb módon szolgálják Magyarországon. Kövér László hozzátette: egy közösség nem lehet egészséges, ha nem tudja befogadni, elfogadni és segíteni az egészségügyi fogyatékossággal küzdő tagjait.

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere beszédében hangsúlyozta, hogy a kerület vezetősége az elmúlt hat évben elkötelezte magát amellett, hogy segítse és megkönnyítse a fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű emberek életét.


– Ha valaki fogyatékkal él, az nem jelenthet esélytelenséget és reménytelenséget számára!

VAA_7830Kocsis Máté nagy vonalakban összefoglalta az elmúlt években a kitűzött cél érdekében tett lépéseket. A Józsefváros Újjáépül Programban megvalósult közterület-megújításoknál maradéktalanul figyelembe vették azokat az igényeket, amelyeket a fogyatékkal élők szervezetei és a szakemberek javasoltak.

– A vakok és gyengén látók, valamint a mozgáskorlátozottak számára biztonságos járdafelületeket, zebrákat alakítottunk ki, valamint a parkokban való közlekedést segítő burkolati megoldásokat. A kerület polgármestere emlékeztetett, hogy Józsefvárosban akadálymentesített és – a speciális igényeknek megfelelő – fejlesztőszobával rendelkező bölcsőde tudja fogadni a gyermekeket, a mozgáskorlátozott óvodások számára pedig három intézmény is elérhető. – Azoknak, akik igénylik, térítésmentesen biztosítja a kerület a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. Az elmúlt években hét foglalkoztatási és álláskeresési programot tartottunk a fogyatékkal élők számára az önkormányzat gazdasági társaságai és piaci szereplők bevonásával, aminek köszönhetően számos megváltozott munkaképességű ember jutott munkához, többek között az önkormányzatban is.

VAA_7788Kocsis Máté beszédében kiemelte: a Nem adom fel Alapítvány segítségével Józsefvárosban nyílt meg Budapest első, fogyatékkal élők által üzemeltetett kávézója, illetve a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány munkájának köszönhetően a Törőcsik Mari nevével fémjelzett kulturális közösségi tér, ahol szintén megváltozott munkaképességűek is dolgoznak. A beruházáshoz az önkormányzat nyolcmillió forinttal, illetve a József-napi bál bevételével járult hozzá. –Ígérem, hogy elkötelezettek maradunk ebben az ügyben, hiszen a munkának még nincs vége!

Kapcsolódó Cikkek

 • Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Utolsó állomására, Pécsre érkezett a Jószolgálat-díj 2017-es díjazottjait bemutató országjáró szabadtéri kiállítás. A díj 2016/2017-es évadának három díjazottja is Pécsett, illetve környékén segíti a rászorulókat: a Dr.

 • Megteltek Szeged parkjai

  Megteltek Szeged parkjai

  A tavasszal és a jó idővel az is együtt jár, hogy az emberek szeretnek minél több időt a szabadban tölteni.

 • Éremeső a fehérváriaknak

  Éremeső a fehérváriaknak

  Kovács Sarolta nyerte a nők versenyét az öttusázók budapesti országos bajnokságán. Csapatban a KSI SE győzött. De a fehérvári sikernek itt nincs vége.