2017. december 17., vasárnap
Lázár, Olimpia

Egyéb Tatabánya

„Kaput” építenek a Gerecsének 645 millió forintból

Évtizedes igényeknek felel majd meg a Gerecse-kapuja látogatóközpont, amit bruttó 645 millió forint ráfordítással kezdhetnek el építeni még az idén a Tatabánya fölötti Kő-hegyen. A tervezési verseny győztese, Dévényi Sándor által elképzelt közel 500 négyzetméteres épület méltó kapuja lesz a város fölé magasodó hegynek. A város önkormányzata és a Gazdaságfejlesztő Szervezet közös projektjében készülő beruházás előkészítése az utolsó stádiumban van, így amint a területi operatív programban nyer a pályázat, megkezdődhet az építkezés, ami új távlatot nyit a tatabányai turizmus számára.

turul

– Az építési engedélyezési tervek készen állnak, így a közgyűlés döntése alapján hamarosan beadhatjuk a pályázatot a Településfejlesztési Operatív Program turisztikai fejlesztésekre vonatkozó keretére – mondta el lapunk kérdésére Damokos László városi főépítész, aki kiemelte: komplex ökoturisztikai és kulturális értékekre építő, egyedi turisztikai attrakció jön létre Tatabányán, így a ház valódi kapuzata lesz a Gerecsének.


– A jelenleg is komoly turistaforgalmat bonyolító Kő-hegyen végre lesz egy olyan épület, amely minden igényt kielégíthet. A „Gerecse-kapuja” a természet környezeti értékeire és azok védelmére, valamint a rekreációs lehetőségekre kívánja felhívni a figyelmet. Az épület, a parkolók, valamint a közművek kiépítése mellett megújulnak az erdei sétányok is. A terület a kirándulók, sportemberek valódi központja lehet – fogalmazott a főépítész.

A közelben nemrég adták át az úgynevezett Via Ferrata létesítményt, amely az országban szinte egyedülálló, drótköteles hegymászó iskolát rejti. Az adrenalinszintet növelő tevékenységnek számos hódolója látogatja már ma is a tatabányai sziklákat, ehhez hasonló technika egyelőre csak Cseszneken várja a hegymászókat.


Rájuk is gondoltak a látogatóközpont tervezői, ugyanis a Via Ferrata eszközkölcsönző mellett étterem, valamint kiállítótermek is várják majd a hegyre látogatókat. – A „Gerecse-kapuja” Tatabányán épül ugyan, de nem csak a tatabányaiaknak, hiszen rengeteg látogató érkezik ide máshonnan. E „kapu” szimbólum is lehet, mert ez a ház nyit majd teret a Gerecse hegységbe látogató turisták tízezreinek – mondja a főépítész, aki végül a kétkedőket is megnyugtatja: mivel a Területfejlesztési Operatív Program turisztikai keretét a hasonló fejlesztések érdekében nyitották meg, meglepő lenne, ha ez a program nem nyerne. – Hiszünk abban, hogy közös összefogással, a várossal, a megyével, illetve a Vértesi Erdő Zrt.-vel karöltve elnyerjük a pályázható pénzösszeget, amelynek segítségével felépül a Gerecse-kapuja.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.