2018. március 23., péntek
Emőke

Belföld

Kevesen bízzák a NAV-ra a bevallásukat

Idén először a munkáltatón keresztül is fel lehetett kérni az adóhivatalt, hogy vállalja át a személyi jövedelemadó-bevallásunk összeállítását. Az előzetes várakozások arról szóltak, hogy akár másfél millióan is élhetnek a lehetőséggel, február végéig azonban ennek csak a töredéke jött össze. Pedig a statisztikák szerint minden ötödik bevallás hibás.

NAV, adóbevallás, szja (Fotó: MTI)

Nem kellene már postázni (Fotó: MTI)

Közel 200 ezer személy kérte február végéig a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), hogy készítse el a 2015-ös adóévre vonatkozó személyi jövedelemadó (szja-) bevallását – közölte a Lokál érdeklődésére az adóhatóság. A vonatkozó statisztikából az derül ki, hogy 175 ezren igényeltek adóhatósági megállapítást, további 21 ezren pedig munkáltató hiányában tették ugyanezt. Mint ismert, idén először nyílt lehetőség arra, hogy egy egyszerű nyilatkozat megtételével (bevallási nyilatkozat) a NAV járjon el helyettünk az szja bevallása kapcsán. Ezt a szándékukat február 1-jéig jelezhették a munkavállalók.


A 200 ezres szám a várakozásoktól elmarad, az előzetes kalkulációk közel 1,5 millió igénylővel számoltak. Ez az éves összes alapbevallás több mint harmada lenne. A NAV ugyanakkor jelezte, hogy a mutató még nőhet, mivel a bevallásokkal összefüggésben érkező küldemények feldolgozása folyamatosan zajlik. A tervek szerint jövőre már lényegében mindenkinek a NAV készíti az adóbevallását.

Az a lépés, hogy az adóhatóság átveszi az szja-val járó feladatokat, több szempontból is indokolható. Egyfelől csökken az adminisztráció, de a papírhasználatot is visszaszorítja. A legfőbb érv viszont az, hogy az adózók által összerakott bevallások húsz százaléka hibás, ami aztán további levelezésekhez vezet a NAV és az ügyfél között. „Tavaly az adózók 4 millió 71 ezer adóbevallást juttattak el, ezekből 805 ezernél tárt fel az ellenőrző-feldolgozó rendszer valamilyen hibát” – tájékoztatta lapunkat az adóhivatal. Ezt még megfejeli, hogy a 2014. adóévre vonatkozóan a kötelezettek durván négy százaléka semmiféle bevallást nem készített el.


A NAV-nál azt is jelezték, hogy a bevallási nyilatkozatok és az adóhatósági adómegállapítással összefüggő pluszfeladatok miatt sem az infrastruktúrában, sem pedig a személyi állományban nem kellett növelni a kapacitásokat, mivel az informatikai programok automatikusan állítják össze az immár a NAV által készített bevallásokat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: A bevándorlás terrorveszélyt jelent

  Szijjártó: A bevándorlás terrorveszélyt jelent

  Az elmúlt évek terrortámadásai Európában világossá tették, hogy a bevándorlás terrorveszélyt és életveszélyt jelent – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnapi sajtótájékoztatóján, megemlékezve arról, hogy két évvel ezelőtt az Iszlám Állam terroristái pusztító csapást mértek a brüsszeliekre.

 • Iskolára rontottak rá Dúró Dóráék

  Iskolára rontottak rá Dúró Dóráék

  Egy általános iskolába rontottak be kampányolni a Job­bik kép­vi­se­lői tegnap – élü­kön Dúró Dó­rá­val. A Jobbik oktatási szakpolitikusa a párt soproni jelöltjével, dr.

 • Orbán: Soros zsoldosai Magyarország ellen dolgoznak

  Orbán: Soros zsoldosai Magyarország ellen dolgoznak

  Orbán Viktor a bevándorlást tartja a tegnap kezdődött két napos európai uniós csúcstalálkozó legfontosabb témájának Magyarország szempontjából. A miniszterelnök a találkozót megelőzően a Facebook-oldalán közzétett videóban hangsúlyozta: érvényt szereznek Magyarország érdekének, nem fogják hagyni a kerítés lebontását, a migránsok beengedését.

 • Simicska pénzéből veszteget a Jobbik

  Simicska pénzéből veszteget a Jobbik

  Döbbenetes választási vesztegetési ügyek sorozatára derült fény a Jobbik háza táján. Azt biztosan tudjuk, hogy két jelöltet és egy egész pártot is komoly pénzekkel próbáltak rávenni a visszalépésre, és ki tudja hány ilyen ügyre nem derült fény.