2018. április 23., hétfő
Béla

Egyéb XV.kerület

Kié volt a százezredik?

Jaszai_pal_es_csaladja

A híradó szerint a Jászai családé lett a százezredik lakás

Ismét egy izgalmas helytörténeti témát boncolgat blogjában a Palotabarát. Most egy 1974-ben kiadott Főber (Fővárosi Építőipari Beruházási Vállalat)- kiadványt mutat be, amely a vállalat által épített négy nagy lakótelep prospektusát tartalmazta.

A kelenföldi, óbudai és zugló lakótelepek mellett  az Újpalotáról szóló prospektus kerületünket veszi górcső alá. A központi elképzelés akkoriban az volt, hogy évi 15−20 ezer lakás építésével a fővárosi lakáshiányt 1985-re megoldják. A Főber (amely egyébként ma is létezik) tulajdonképpen csak szervezte ezeket a gigantikus építkezéseket, a tervezést és kivitelezést számos más cég végezte.


szazezrediklakasÚjpalotán adták át a százezredik olyan lakást is, amelynek megépítése a beruházási vállalathoz kötődik. Érdekesség, hogy egy korabeli filmhíradóban Jászai Pál kőműves és családja szerepel százezredik lakóként, míg a helyi sajtó a kétgyerekes Gál Józsefet és családját mutatta be a jubileumi lakás tulajdonosaként.

(Forrás: www.bpxv.blog.hu.)

A korabeli tudósítás a www.lokal.hu-n tekinthető meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megölt, további hármat pedig megsebesített egy lövöldöző férfi vasárnapra virradó éjjel az egyesült államokbeli Nashville közelében egy Waffle House étteremben.

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.