EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 28., vasárnap
Emil, Csanád

Egyéb XV.kerület

Kié volt a százezredik?

Jaszai_pal_es_csaladja

A híradó szerint a Jászai családé lett a százezredik lakás

Ismét egy izgalmas helytörténeti témát boncolgat blogjában a Palotabarát. Most egy 1974-ben kiadott Főber (Fővárosi Építőipari Beruházási Vállalat)- kiadványt mutat be, amely a vállalat által épített négy nagy lakótelep prospektusát tartalmazta.

A kelenföldi, óbudai és zugló lakótelepek mellett  az Újpalotáról szóló prospektus kerületünket veszi górcső alá. A központi elképzelés akkoriban az volt, hogy évi 15−20 ezer lakás építésével a fővárosi lakáshiányt 1985-re megoldják. A Főber (amely egyébként ma is létezik) tulajdonképpen csak szervezte ezeket a gigantikus építkezéseket, a tervezést és kivitelezést számos más cég végezte.

szazezrediklakasÚjpalotán adták át a százezredik olyan lakást is, amelynek megépítése a beruházási vállalathoz kötődik. Érdekesség, hogy egy korabeli filmhíradóban Jászai Pál kőműves és családja szerepel százezredik lakóként, míg a helyi sajtó a kétgyerekes Gál Józsefet és családját mutatta be a jubileumi lakás tulajdonosaként.

(Forrás: www.bpxv.blog.hu.)

A korabeli tudósítás a www.lokal.hu-n tekinthető meg.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

  • Tisztább lett a tér

    Tisztább lett a tér

    Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.