EUR: 310,74 Ft
CHF: 259,52 Ft
2018. április 23., hétfő
Béla

Egyéb III.kerület

Kilométereket gyalogolhatnak a buszmegállóig az ürömhegyiek

A 10-es út elkerülő szakaszának tavaly novemberi átadása óta tart az ürömhegyiek kálváriája. Akkor az út elkészültével megszüntették a Bécsi út óbudai vasúti átjáróját. A lépés az ott élőknek azért fáj különösen, mert így a legközelebbi buszmegálló néhány kilométeres távolságba került.

Ürömhegy, vasúti átjáró (Fotó: Máté Krisztián)

Hosszú az út hazafelé (Fotó: Máté Krisztián)

Nem árt túracipőt húznia annak, aki a Bécsi útról szeretne gyalogosan átjutni az Aranyvölgy útra, pedig az Ürömhegy lábánál lévő utca légvonalban úgy 50 méterre lehet az előbbitől. A logika szerint ugye két pont között a legrövidebb út az egyenes, a szóban forgó helyszínen azonban valamilyen okból megborul ez a tétel, és durván egy kilométeres sétát kell megtenni ahhoz, hogy célba érjünk. Persze, aki nem bírja, ne menjen arra – gondolhatnánk elsőre –, csakhogy a helyzet nem ennyire egyszerű. Ürömhegyen főleg időskorúak, illetve többgyermekes családok élnek, utóbbiaknak például muszáj reggelente eljutni az iskolába. Ha nincs autó, bizony kutyagolni kell, ezért nem mindegy, hogy a jól megpakolt iskolatáskát milyen távon kell cipelnie a gyerekeknek.


Persze nem volt ez mindig így, a bosszantó helyzet akkor állt elő, amikor tavaly novemberben átadták a 10-es út itteni elkerülő szakaszát, ezzel párhuzamosan pedig a Bécsi úti vasúti átjárót is megszüntették a gyalogos-átkelőhellyel egyetemben. Épült helyette egy szépen betonozott vargabetű (tükörsima bicikliúttal), amely egészen az óbudai vasútállomásig visz – ez a távolság úgy egy kilométer lehet –, ahol már át lehet kelni a túloldalra, majd vissza lehet sétálni a Bécsi úti rajthoz – ugyancsak egy kilométert megtéve –, csak éppen már átellenben, és máris fel lehet jutni az Ürömhegyre. Valljuk be, nem éppen életszerű viszonyok ezek.

Ürömhegy, vasúti átjáró (Fotó: Máté Krisztián)

Az új átkelő szép, csak használhatatlan (Fotó: Máté Krisztián)

A Lokál kint járt a helyszínen, több érintettel is beszélt, és azt tapasztalta, hogy a lakosok elégedetlenek a közlekedés átvariálásával.


– Az elkerülővel nincs gond, és azzal sem, hogy az óbudai vasútvonalat tényleg gyönyörűre fejlesztették, de annak nem tudok örülni, hogy az eddigi napi kétszáz méteres sétám helyett most két kilométert kell poroszkálnom ahhoz, hogy eljussak a buszmegállóig – fogalmazott egyikük. A 260-as busz végállomása éppen a Bécsi útnál van, pontosan ott, ahol korábban át lehetett kelni a síneken. Jelenleg ez az egyetlen járat, amellyel bejuthat az ember Óbuda belső területeire.

A lakók azt szeretnék, ha gondoskodnának arról, hogy ne csupán egy helyen lehessen szabályosan átkelni a vasúti töltésen. Az önkormányzat támogatja őket ebben a törekvésükben. A labda most a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nél pattog, a cég felelős ugyanis az itteni beruházásokért. Egyelőre még nem csapták le.

Kapcsolódó Cikkek

 • Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megölt, további hármat pedig megsebesített egy lövöldöző férfi vasárnapra virradó éjjel az egyesült államokbeli Nashville közelében egy Waffle House étteremben.

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.