EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 27., szombat
Hella

Külföld

Közel 2000 migránst mentettek ki a tengerből

Az olasz parti őrség 1850 migránst vitt partra a Földközi-tengernek a Szicília szigetét a líbiai partoktól elválasztó térségéből hétfőn.

A parti őrség Diciotti elnevezésű hajója két bárkának segített, amelyek fedélzetén 740 ember tartózkodott, míg az olasz haditengerészet Cigala Fulgosi nevű hajója két felfújható csónaknak nyújtott segítséget, amelyeken 225 migráns zsúfolódott össze. Egy kereskedelmi hajó a parti őrség kérésére módosította útvonalát, hogy 117 embert biztonságba helyezzen. A közlemény végül az EuNavforMed európai katonai művelet Frankfurt nevű hajóját említi, amely két bárkáról és egy vitorlás dereglyéről mentett ki 738 migránst.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának (UNHCR) március végi adatai szerint az első negyedévben mintegy 17 ezer 500 illegális bevándorló érkezett Olaszországba. Olasz belügyi források ugyanakkor úgy vélekedtek, hogy az idén “robbanásszerűen” emelkedhet a Földközi-tengeren Európa felé átkelő bevándorlók száma, ami humanitárius vészhelyzetet teremthet az országban.

A francia hírügynökség hétfői római jelentése szerint Ferenc pápa a tervek szerint szombaton felkeresi a török partok közelében fekvő Lészbosz szigetét, amely az elmúlt évben az Európába igyekvő menekültek és migránsok legfőbb belépőpontja volt.

A katolikus egyházfő 2013 júliusában az Olaszországhoz tartozó Lampedusán tett látogatást, amelynek során elítélte a menekültekkel szembeni “közömbösség globalizációját”, idei húsvéti, urbi et orbi üzenetében pedig a háború, az éhség és a szegénység elől menekülők megsegítésére szólított fel mindenkit, akinek erre módja van.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Kérdéses, hogy a New York-i CEU hogyan tud Magyarországon a felsőoktatási tanulmányokkal kapcsolatban dokumentumokat kiállítani akkor, amikor azt Philadelphiában akkreditálták, és alapító okiratában a budapesti egyetem címe szerepel, az amerikai metropoliszra pedig csak hivatkoznak – teszi fel a kérdést a Magyar Idők.

 • Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Moszkvában őrizetbe vették az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet négy tagját, akik merényletekre készültek az orosz főváros közlekedési hálózatának objektumai ellen – közölte csütörtökön a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

 • Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy orosz újságírót egy szibériai kisvárosban, a helyi hatóságok csütörtöki közlése szerint az illetőt munkájával kapcsolatban ölhették meg, de egyelőre nem tudják, hogy milyen indítékkal.