2018. április 19., csütörtök
Emma

Egyéb XXIII.kerület

Középiskola kell Soroksárnak

A helyi Fidelitas összegyűjtötte a fiatalok igényeit, amiből hosszú távú koncepciót dolgozott ki, hogyan lehetne a soroksáriakat arra ösztönözni, maradjanak a kerületben. Meglátásuk szerint az origó egy középiskola lenne, ami vonzóvá tehetné az itt élést.

Sinkovics Krisztián

Sinkovics Krisztián felmérte az igényeket

– Elfogadhatatlan számomra, hogy Soroksár egy olyan hely, ahova csak aludni járnak haza a fiatalok – fogalmazta meg lapunknak a helyi Fidelitas csoportvezetője, a Fidesz–KDNP önkormányzati képviselője, Sinkovics Krisztián, mi volt a kiindulópontja az elvégzett kutatásnak és fórumnak, ahol azt keresték, mit szeretne a XXIII. kerület ifjúsága, miként legyen számukra élhetőbb a kerület. – Szeretnénk, ha a fiatalok itt képzelnék el a jövőjüket és itt alapítanának családot.


Az ifjúsági koncepció elkészítéséhez ötszáz, 12 és 30 év közötti helyi fiatalt kérdeztek meg. Ebből leszűrték, hogy elsődlegesen egy középiskolát hiányolnak, ami a diákság központja lehet. – Van alapítványi fenntartású középiskola, de jobbára nem kerületiek járnak ide.

Hiányolták a fiatalok a sportolási lehetőségeket, uszodát, csónakházakat, kültéri fitneszpályát, ezen túl pedig több kerékpárutat szeretnének. A szórakozási helyszínek kiválasztásakor is korlátozottak a lehetőségek, néhány kávézót, igényes pubokat el tudnának képzelni, valamint azt is, hogy a koncertekért ne kelljen a belvárosba menniük.


Egy hónappal ezelőtt a felmérés alapján fórumot szerveztek, amelyen a fiatalok, egyházi, diákönkormányzati és intézményi vezetők együtt kereshettek megoldásokat, vethettek fel új ötleteket. A képviselő-testület elé benyújtott koncepciót elfogadták a politikusok, lépésről lépésre elkezdődhet az építő jellegű munka.

Molnár sziget, nádas, sport pálya

A Molnár-szigeten a jó idő beköszöntével egyre többen sportolnak (fotó: Sáfár Tibor)

– A gyakorlati megvalósítások hosszú távú terveinkben szerepelhetnek, ezek a fejlesztések nem mennek egyik percről a másikra. Sok olyan feladat van, ami az önkormányzat hatáskörén kívül esik, de szívesen jelezzük a vállalkozóknak, mire van igénye a helyieknek, a BKK és a főváros vezetése felé pedig tolmácsoljuk az elképzeléseinket. A sportolási lehetőségek megteremtésére látom a legnagyobb esélyt, hogy leghamarabb elkészülhet. Jó példa erre a Molnár-sziget, ahol a Tündérkert hatalmas átalakuláson esett át, nagyrészt Orbán Gyöngyi alpolgármesternek köszönhetően. Ráadásul további projektek várnak ott befejezésre, hogy egy igazán modern, többfunkciós közparkot hozzunk létre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.