EUR: 307,22 Ft
CHF: 282,07 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Külföld

Lebombázták a terrorista szervezet szóvivőjét

Légicsapás végzett vasárnap Abu Firásszal, az an-Nuszra Front szélsőséges szervezetnek “a szíriai” néven elhíresült szóvivőjével az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szíriai emigráns szervezet.

A szíriai konfliktust nyomon követő, kiterjedt informátori hálózattal rendelkező OSDH közlése szerint az orosz vagy szíriai légicsapásban Firász fia, valamint az an-Nuszra és a Dzsund al-Aksza nevű iszlamista csoport 20 fegyverese is meghalt. A megölt szélsőségesek között külföldiek, az OSDH információi szerint üzbég állampolgárok is voltak.

Értesülések szerint Firász az an-Nuszra alapító tagjainak egyike, emellett a szervezet súra tanácsának, politikai döntéshozatali testületének a magas rangú tisztviselője volt. A férfi az 1980-as években Afganisztánban harcolt, és Oszama bin Ládennel, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat alapítójával is együttműködött.

Firásznak sok követője volt az iszlamista szervezeten belül, a szóvivő több, a kormányzás és a vallási jogtudománnyal kapcsolatos “tanítását” is közzétette az an-Nuszra.

A férfit feltételezhetően azért hívták “a szíriainak”, mert a Damaszkusz közelében lévő Madája településről származott.

Szíriában február végén lépett hatályba az orosz-amerikai megállapodáson alapuló fegyvernyugvás. A szórványos harcokat leszámítva a tűzszünetet mindeddig összességében betartották a benne résztvevő felek. Az ENSZ által terrorszervezetként nyilvántartott csoportokra, így az an-Nuszrára és az Iszlám Államra nem vonatkozik a fegyverszünet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Kérdéses, hogy a New York-i CEU hogyan tud Magyarországon a felsőoktatási tanulmányokkal kapcsolatban dokumentumokat kiállítani akkor, amikor azt Philadelphiában akkreditálták, és alapító okiratában a budapesti egyetem címe szerepel, az amerikai metropoliszra pedig csak hivatkoznak – teszi fel a kérdést a Magyar Idők.

 • Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Moszkvában őrizetbe vették az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet négy tagját, akik merényletekre készültek az orosz főváros közlekedési hálózatának objektumai ellen – közölte csütörtökön a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

 • Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy orosz újságírót egy szibériai kisvárosban, a helyi hatóságok csütörtöki közlése szerint az illetőt munkájával kapcsolatban ölhették meg, de egyelőre nem tudják, hogy milyen indítékkal.