EUR: 307,71 Ft
CHF: 282,28 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Külföld

Lefejeztek egy kanadait a Fülöp-szigeteken

Lefejezte egyik kanadai túszát az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezettel kapcsolatban álló iszlamista terrorcsoport, az Abu Szajjaf – közölték hétfőn a kanadai hatóságok.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök egy sajtótájékoztatón felháborítónak nevezte és “hidegvérű gyilkosságnak” minősítette John Ridsdel korábbi bányaigazgató megölését.

A Fülöp-szigetek hadserege közölte, hétfőn egy levágott fejet találtak a félreeső Jolo-szigeten, öt órával azután, hogy lejárt az iszlamista fegyveresek által szabott határidő a négy túszukért követelt váltságdíj kifizetésére. A hadsereg nem erősítette meg, hogy valamelyik elhurcolt személy testrészét találták volna meg.

Egy katonai szóvivő azt mondta, szemtanúk szerint két, motorbiciklin ülő férfi dobta el a levágott fejet rejtő műanyag zacskót Jolo belvárosában.

A négy túsz – két kanadai férfi, köztük Ridsdel, egy norvég férfi és egy fülöp-szigeteki nő – korábban egy videofelvételen arra kérte családját és kormányaikat, hogy érjék el valahogy szabadon engedésüket.

A szóvivő tájékoztatása szerint az Abu Szajjaf tagjai korábban azzal fenyegetőztek, hogy hétfőn lefejezik egyik túszukat, ha helyi idő szerint délután háromig nem kapnak értük fejenként 300 millió Fülöp-szigeteki pesót (mintegy 1,7 milliárd forint). A terroristák eredetileg egymilliárd pesót követeltek a túszokért, akiket tavaly szeptemberben hurcoltak el egy Samal szigetén lévő luxusüdülőből.

A többségében keresztények lakta Fülöp-szigeteken tevékenykedő, iszlamista Abu Szajjaf hírhedt brutalitásáról: emberrablások, kínzások, lefejezések és robbantások fűződnek a nevéhez.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Kérdéses, hogy a New York-i CEU hogyan tud Magyarországon a felsőoktatási tanulmányokkal kapcsolatban dokumentumokat kiállítani akkor, amikor azt Philadelphiában akkreditálták, és alapító okiratában a budapesti egyetem címe szerepel, az amerikai metropoliszra pedig csak hivatkoznak – teszi fel a kérdést a Magyar Idők.

 • Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Moszkvában őrizetbe vették az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet négy tagját, akik merényletekre készültek az orosz főváros közlekedési hálózatának objektumai ellen – közölte csütörtökön a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

 • Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy orosz újságírót egy szibériai kisvárosban, a helyi hatóságok csütörtöki közlése szerint az illetőt munkájával kapcsolatban ölhették meg, de egyelőre nem tudják, hogy milyen indítékkal.